Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Vrijedi li 'pravilo 5 sekundi' kad nam padne hrana ili je to samo mit? Tim liječnika dao je odgovor

shutterstock
31.12.2020.
u 09:00

Mnogi su se držali ovog pravila, ali stručnjaci se ne slažu s tim.

Početkom ove godine na Instagramu je osvanuo novi korisnički profil naziva @pitajdoktora. Tematika mu je odgovaranje na pitanja o zdravlju od strane njegovih pratitelja, a odgovori su zainteresirali mnoge i ovaj profil danas broji 19,2 tisuća pratitelja.

Iza ovog profila stoje četiri liječnika – specijalist obiteljske medicine, specijalizant neurologije, interne medicine te oftalmologije i optometrije. Njih četvero odlučilo je ostati anonimno jer im je prioritet pomoći ljudima, a ne plasirati sebe u javnost. Ideja je bila stvoriti jedno mjesto na internetu gdje će ljudima stručnjaci odgovarati konkretno i jasno na pitanja o zdravlju, kako piše Super1.

Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta:

1/16

Jedno pitanje koje su objavili vezano je uz nešto o čemu se godinama raspravlja je li istina ili mit – vrijedi li pravilo o pet sekundi za vrijeme kojih će hrana ostati čista kad padne na prljav pod ili je to izmišljotina? Kratko i jasno odgovorili su da je riječ o izmišljotini. 

Prema prijašnjoj studiji, određene vrste hrane prolaze bolje od drugih kad padnu na pod.

Tekstura prehrambenog proizvoda ima izravnu korelaciju s onečišćenjem. Na primjer, studija je testirala lubenicu koja ima visoku razinu vode. Istraživači su otkrili da ima više onečišćenja od bilo koje druge prehrambene robe koja je testirana.

Kada je riječ o površini, istraživači su otkrili da tepih ima vrlo malu brzinu prijenosa. Laminat, pločice i drvo imaju mnogo veće stope prijenosa.

U nekim slučajevima prijenos bakterija može započeti za manje od 1 sekunde, kako piše Healthline.

Pogledajte kako izgleda unutrašnjost perilice dok se u njoj pere posuđe:

Komentara 1

MO
montello
18:28 01.01.2021.

čim padne gotovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije