Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Voloderske jeseni- Dani veseli“

Voloderska jesen
Foto: Promo
1/5
13.09.2019.
u 09:28

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas

„U jesen kad dožute dani žetve žita, a zacrvene se dani berbe grožđa, u moslavačkom selu Voloderu održava se narodno veselje, seljački piknik na kojem je glavni događaj- pečeni vol na ražnju. Sjedeći uz vatru možeš osjetiti kako se oko tebe ne okreće samo vol, nego okreće se sva priroda i ljudi“- ovako je moslavačku, poglavito baš jesen u Voloderu, doživio autor ponajboljih stranica hrvatskog putopisa Matko Peić.

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas. Voloder je nadaleko poznato vinorodno selo gostoljubivih ljudi, a u dane svoje velike priredbe 'Voloderska jesen', Voloder je 'duša Moslavine' u kojemu uz vino stoljećima iskri i ona duhovna kultura.

Foto: Arena Hospitality Group

Ovogodišnja 52. 'Voloderska jesen', najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, održat će se od 13. do 15. rujna. Iz bogatog trodnevnog programa izdvajamo smotru dječjih folklornih skupina Moslavine u petak, nakon čega će biti upriličene i igre za njih te kreativne radionice. Također, u petak će se otvoriti i izložba vina, s naglaskom na autohtonu sortu Škrlet i izložba gastronomskih specijaliteta u Vinskom dvoru popraćena zvucima tamburice. Dan će završiti uz koncert Prljavog kazališta. Subota je dan predviđen za službeno otvorenje 52. Voloderske jeseni uz nastup KUD-a Moslavec i njihovih gostiju koji će i prikazat tradicionalni berbeni običaj, a izabrat će se i najljepša sneha. Proglasit će se i okruniti nova Vinska kraljica, otvorit će se gospodarska izložba tradicijskih obrta i zanata, braniteljskih udruga i OPG-a, kao i prodajna likovna izložba 'Voloderski bregi', izložba Radne terapije NPB dr. Ivan Barbot i izložba konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja. Subotnji program obogatit će i biciklijada 'Vinskim cestama', mimohod udruga s popovačkog područja i stavljanje vola na ražanj. Za kraj programa sve posjetitelje zabavljat će Halid Bešlić.

Foto: Arena Hospitality Group

'In memoriam Franjo Mihalić Jura' Kutina 19. je međunarodna atletska cestovna utrka kojom započinje nedjeljni program. Nakon sv. mise zahvalnice u voloderskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proglasit će se pobjednici utrke, a nakon čega slijedi svečana berbena povorka s konjanicima UAK Moslavina te radnim i svečanim zapregama Konjogojske udruge Moslavina. Održat će se i izbor najljepše beračice popraćen folklornim programom, a sve posjetitelje očekuje i prezentacija moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta uz nagradnu igru o poznavanju Volodera, Popovače i okolice.

KUD Moslavec, kao domaćin, zadužen je za zatvaranje ove 52. Voloderske jeseni uz program mladih iz voloderske župe, nakon čega slijedi koncert Krunoslava Kiće Slabinca i vatromet.

Foto: Arena Hospitality Group

'Volodersku jesen' kao, danas trodnevnu proslavu početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50- godišnje tradicije, odlikuje potvrđena iznimna vrijednost koja predstavlja čvrstu pretpostavku njezine uspješne budućnosti. Jer ljubav prema obradi trsja i preradi vina tradicija je koja se u Moslavini ne prekida, već, dapače, okuplja i potiče.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije