Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci otkrili

Volite odspavati nakon dobrog jela? To možda nije najbolja ideja, evo i zašto

Shutterstock
10.09.2020.
u 12:30

Neke od ovih simptoma možda ste već osjetili, ali ih zanemarujete.

Nakon dobrog ručka ili večere najbolji je osjećaj malo odspavati, ali stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da to nije najpametnija odluka. Osim što se kasnije teško razbudite i funkcionirate, može se pojaviti žgaravica, ali i noćne more. 

Proučite simptome jer možda ste neke od njih već osjetili, ali zanemarili.

Žgaravica
Kada se hrana probavlja u želucu stvaraju se kiseline, a kako bi olakšali cijeli proces trebali bi se kretati jer tako 'tjeramo' tekućinu prema dolje. U suprotnom, kada legnete, kiselina se kreće kroz želudac i može doći u kontakt s osjetljivim gornjim dijelovima probavnog sustava, pogotovo ako je oslabio prsten koji razdvaja želudac i cijev jednjaka. To može dovesti do žgaravice, bolnog osjećaja pečenja u prsima ili grlu. 

Loš san i noćne more
Pokretanje metabolizma dovodi do toga da mozak postaje aktivniji, pa se u početku možete mučiti s pokušavanjem da zaspite. Kada se to dogodi, ulazite u REM fazu kada se najviše sanja. Snovi bi vam se mogli činiti stvarnima, a nerijetko se javljaju i noćne more.

Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle:

Debljanje
Odlaskom na spavanje odmah nakon jela nećete potrošiti ništa kalorija što ste unijeli, a samim time se možete lako udebljati. Iako osjećate u tom trenutku potrebu da odspavate, radije ostanite budni i prošetajte. 

Da biste spriječili da se pojave bilo kakvi problemi, bili bi dobro da se sav sadržaj vašeg želuca preseli u tanko crijevo prije nego što odrijemate ili legnete na spavanje. Nutricionisti kažu da se to događa otprilike 3 sata nakon obroka, prenosi Bright Side.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije