Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve preko 8 sati sna je nezdravo

Volite dugo spavati vikendom? Loše je za vaše zdravlje, a evo i zašto!

Shutterstock
28.12.2019.
u 17:45

Već u petak ujutro počnete maštati o dugom spavanju za vikend. Liječnici se slažu: Kvalitetan san je ključan za zdravlje. Nije vam potreban samo kako bi ostali fokusirani i oprezni tijekom dana, već i pomaže tijelu da se napuni energijom i oporavi. Čak bi mogao smanjiti rizik za razvoj svega, od dijabetesa do preuranjene smrti. No, je li moguće dobiti i previše sna?

Dugo spavanje koje je loše za zdravlje smatra se svako koje je duže od 8 sati, a ovo su neke od posljedica:

Glavobolje
Osjećate se kao da će vam glava eksplodirati i čak ponekad nije u pitanju glavobolja, već pritisak. Kada prespavate uobičajeno vrijeme u koje inače doručkujete i pijete kavu doživljavate glavobolje kada se probudite jer vašem tijelu nedostaje doza kofeina i šećera na koje je naviklo.

Loša koncentracija
Kronično dugo spavanje može postarati vaš mozak za gotovo dvije godine i tako vam otežati obavljanje svakodnevnih zadataka. Ljudi koji dugo spavaju bude se češće tijekom noći od onih koji spavaju kratko i to postepeno oštećuje njihovo zdravlje, psihu i koncentraciju.

Umorniji ste
Ako ste ostali budni do kasno jer ste gledali omiljenu seriju, pa ste se odlučili počastiti spavanjem do podne sljedeći dan, moguće je da ćete se zapravo probuditi umorniji nego što ste bili navečer. Kad spavate predugo remetite svoj biološki sat, pa on stanicama u tijelu počne slati poruke koje su drugačije od onih na koje su stanice navikle, zbog čega se javlja pojačani osjećaj slabosti i umora. Iako ste vi možda ustali tek u 11, vaše tijelo počelo je koristiti energiju još u sedam ujutro. 

Gubitak pamćenja i zaboravljanje
Imate jaku glavobolju, malaksali ste i spava vam se od predugog ležanja u krevetu, samim time postajet razdražljivi, a manjak koncentracije djeluje tako da sve zaboravljate. Na primjer, vratite se s posla ili kave i ne možete se točno sjetiti što ste pričali s ljudima. Jasan znak za uzbunu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lasta mala
lasta mala
18:37 28.12.2019.

Spavam kad želim,koliko želim i s kim želim.I što sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije