Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIJTE HRVATSKU

Vodič kroz najljepše izlete za svaki budžet: Pet mjesta koja morate posjetiti s obitelji

Vodič kroz najljepše izlete za svaki budžet
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
24.10.2018.
u 08:30

Pronašli smo atraktivne destinacije u kojima će vaši mališani kroz igru steći nova znanja i dobro se zabaviti. Uvjerite se da maštoviti izleti, poput posjete interaktivnoj kući hrvatske majstorice bajki Ivane Brlić Mažuranić u kojima će uživati cijela obitelj, ne moraju biti skupi.

Priče Ivane Brlić Mažuranić i danas su omiljene među djecom. Najmlađima ih roditelji često čitaju, a prema djelima hrvatskog Andersena, kako nazivaju našu najpoznatiju autoricu bajki, postavljene su brojne lutkarske i dječje predstave. Stoga je posjet Ogulinu, spisateljičinu rodnom gradu, pun pogodak za maštovit izlet. Ondje se nalazi muzej Ivanina kuća bajke u čijem modernom, multimedijalnom postavu djeca na novi način mogu doživjeti najdraže priče. Stilizirani likovi iz Ivaninih bajki posjetitelje će upoznati s čarolijom i bajkovitošću Ogulina. Muzej je smješten u drevnom Frankopanskom kaštelu koji je temeljito obnovljen i ima i bogatu zbirku svjetskih bajki. Ulaznice za djecu koštaju 15, a za roditelje 25 kuna, a djeci do tri godine ulaz je besplatan.

Foto: Promo

Upoznajte Putove Zrinskih i Frankopana

Zrinski su od 16. stoljeća, uz Frankopane, bili najmoćnija hrvatska velikaška obitelj. Uspon obitelji započeo je s Nikolom III. Njegovi sinovi bili su Nikola IV. Šubić Zrinski i Ivan I., istaknuti protuturski ratnici koji su za odanost dinastiji nagrađeni posjedima i gradovima Kostajnica, Medvedgrad, Ozalj, Bakar i Čakovec, koji u to vrijeme postaje sjedište obitelji. Danas je u drevnoj palači Zrinskih smješten Muzej Međimurja u kojem su putevi Zrinskih posebna tematska cjelina. Djeca uživaju u pričama o starim vremenima, a naročito ih veseli zbirka starog oružja. Obiteljska ulaznica stoji 50 kuna, a za 60 kuna se, uz muzej, može razgledati i obližnja kapelica svete Jelene.

Foto: Promo

I Frankopani imaju itekako zanimljivu priču. Više od pet i pol stoljeća, od 1118. do 1671. hrvatska povijest nezamisliva je bez njih. Bili su političari, ratnici, pjesnici... Puteve te moćne hrvatske velikaške obitelji možete upoznati u dvorcu Frankopana Nova Kraljevica u primorskom gradiću Kraljevici. Ondje je prva postaja tog zanimljivog kulturološkog putovanja u kojem vaša obitelj može doznati sve o 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te triju sakralnih zdanja, a za zabavu tu je i frankopansko proročanstvo, interaktivna igra – frankopansku gatalica. Posjet je besplatan, a telefonskom najavom dan prije dolaska može se dogovoriti i stručno vodstvo, koje je također besplatno.

Doživite Vlak u snijegu

Romani "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice" obavezna su lektira, a djeca ih i danas vole čitati, te gledati filmove snimljene prema djelima Mate Lovraka. U književnikovom rodnom mjestu Veliki Grđevac otvoren je Centar Mate Lovraka u kojem se nalazi parna lokomotiva s vagonima koju su otkopavala djeca u romanu "Vlak u snijegu", identičan mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, Mlinareva kuća... U neposrednoj blizini, kroz šumu koja s jedne strane okružuje Centar, nalazi se Staza prijatelja prirode gdje djeca mogu vidjeti vidru i koloniju dabrova koji obitavaju nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice. Cijene ulaznica za djecu su 10, a za odrasle 18 kuna.

Foto: Promo

Ako želite djeci pokazati kako izgleda pustinja ne morate ići do sjeverne Afrike. Hrvatska ima rezervat Đurđevački pijesci, koju popularno zovu Saharom. Da bi ugođaj pustinje bio potpun ondje je otvoren mini zoološki vrt Hrvatska Sahara u kojem se mogu razgledati deve. Zanimljivo je da su prilikom arheoloških iskapanja pronađene kosti deva kojima su se Turci ovim krajevima prenosili terete, ali današnje deve nisu njihovi potomci. Nabavili su ih u Njemačkoj, i prava su turistička atrakcija. Posjet zoološkom vrtu u Đurđevcu naplaćuje se 20 kuna za djecu i 10 za odrasle.

Deva Đurđa u Hrvatskoj Sahari
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Prije polaska na izlet svakako napravite ukusne i maštovite sendviče za vašu obitelj. Mala djeca najčešće ne vole žestoke okuse, pa vam preporučujemo da mekano pecivo namažete maslacem ili sirnim namazom te dodate ukusne nareske od pečenih pilećih prsa. U sendvič možete dodati i narezane ploške tvrdo kuhanih jaja. Starija djeca i odrasli radije će odabrati sendviče od peciva sa zrnjem i salamom ili trajnom kobasicom koje možete upotpuniti sjeckanim kiselim krastavcima i ploškom sira. Ljubitelji žešćih okusa radije će odabrati salamu s paprikom ili kuhanu šunku na talijanski način, a ako ste na dijeti integralno pecivo napunite light salamom i dodajte nekoliko listova salate.

Ivanina kuća bajki
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Djeca vole jesti i mini salame, a ako više vole pohance, odaberite mesni doručak. Izvadite ga iz konzerve i narežite na ploške jednake debljine, panirajte i ispecite u ulju. Ovi izvrsni naresci mogu vam poslužiti za odličan obiteljski ručak na izletu. Ako imate vremena i želite se prepustiti mašti, razvaljajte lisnato tijesto, trokutasto ga narežite i napunite mesnim doručkom izrezanim na kocke. Trokute zamotajte u kiflice i stavite u pećnicu. Kad se podignu i potamne premažite ih umućenim jajem i posipajte krupnom solju ili sezamom te pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije