Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA PRSTE POLIZATI

Vodič kroz adventske poslastice: Male stvari koje nas čine hit-destinacijom

Kolač
Foto: Shutterstock
28.11.2019.
u 08:44

Zašto smo poludjeli za fritulama, koju štrudlu probati i čime se ugrijati na adventu?

Advent u Hrvatskoj iz godine u godinu postaje sve veći hit, ne samo među domaćim posjetiteljima već i među strancima, a onaj zagrebački već je proglašavan najboljim u Europi. Velika je vjerojatnost da ste već posjetili neki od naših advenata, ali možda niste iskusili sve čari. Advent nije samo naguravanje po centru u moru ljudi u potrazi za slobodnim mjestom za sjedenje. Hrana, piće, predivni ukrasi, blagdanska atmosfera, sve je to dio doživljaja koji advent u nekim od naših gradova i manjih mjesta nudi…

Uzbuđenje počinje 1.prosinca, a završava 7. siječnja. Kako biste ove godine potpuno uživali u adventu u Hrvatskoj, donosimo vam nekoliko preporuka o tome što ove godine ne smijete propustiti.

Fritule – Ove divne ukusne loptice od prženog tijesta hit su adventa otkad pamtimo. Ta tradicionalna Hrvatska slastica budi uspomene iz djetinjstva mnogim Hrvatima pa nije ni čudo da su uz salvete i maramice za brisanje prstiju obavezna oprema svih posjetitelja adventa u našim gradovima. Ovaj dalmatinski specijalitet zbog brze pripreme i specifičnog okusa, ali i mirisa, idealan je desert tijekom šetnje adventskim ulicama i trgovima, a obično se poslužuje u kartonskim posudama ili plastičnim čašama. Osim uobičajenih preljeva, kušajte i one obložene listićima badema, čokoladnim ili šarenim mrvicama ili sirupom od bijele čokolade.

Sarma – Ovo je jedno od jela za koje možemo reći da ne postoji loša varijanta. Sigurno ste isprobali mnogo različitih recepata, mamin, bakin, svekrvin, susjedin, i baš svaki put je ispala dobro. Teško je zamisliti blagdanski stol bez lonca, a neki bi rekli i "veš-lonca" punog sarme. Neovisno kojeg ste se recepta držali, dobra sarma mnogima je čest izbor u hladnim zimskim danima. A posljednjih godina veliki uspjeh doživjela je i "street sarma" koja se nudi na raznim štandovima diljem adventskih proslava. Ako vam ne ide motanje sarme ili nemate vremena čekati dva, tri sata i dulje dok se sarma krčka, počastite se sarmom za van i uživajte u adventu.

Štrudla – Savijača, štrudla ili štrudl jedan je od najčešćih tradicionalnih kolača koje nalazimo na svakom stolu u bilo kojem kraju naše domovine i to ne samo u doba adventa već u svako doba godine. Ipak, baš u ovo blagdansko doba teško je odoljeti mirisu tople štrudle s jabukama i cimetom ili nekoj drugoj inačici. Osim jabuke, štrudla se često puni i sirom, šljivama, čak i čokoladom, pa nemojte odustati ako vas ponude nekom manje tipičnom kombinacijom okusa i preljeva, poput umaka od vanilije. Posebnost štrudle također leži u tijestu, pa birajte domaće štrudle s ručno rađenim tijestom zlatne boje kako bi prvi zalogaj ove slastice budio osjećaj bakine kuhinje u vama.

Kuhano vino – Što bi advent bio bez kuhanog vina, omiljenog pića koje tradicionalno grije goste na adventu od samih početaka, od nekadašnjih domaćih atmosfera pa do blještavila na otvorenome? Pravi je zimski klasik. Kombinirajte ga s božićnim keksićima ili domaćim kolačima, a dobro ide i uz kobasice i zelje. Kuhano vino tradicionalno se priprema od crvenog ili bijelog vina koje se zagrijava s cimetom, anisom, klinčićem, limunom, šećerom i malo vanilije u štapićima. U nekim krajevima, kao u našim gorskim regijama, šećer se često nadomješta medom, dok neki ubacuju i nasjeckane komade jabuke. Negdje ćete naići i na „biskupsko vino“, što je ustvari kuhano vino kod kojega se umjesto limuna upotrebljava naranča kao začin. A tu su i stotine domaćih recepata koje možete kušati diljem Hrvatske. Spravljanje kuhanog vina postala je prava mala umjetnost, simbol Božića i adventa.

Samo budite oprezni i nemojte dopustiti da vas hladnoća prevari. Ako ste se zagrijali kuhanim vinom, pustite drugima da voze ili – još bolje – protegnite noge ako vrijeme dopušta i prošećite do doma.

Božićno drvce – Ponuda adventa u svim mjestima svake je godine sve bogatija i posjećenija, međutim jedna stvar je nepromijenjena svih ovih godina – veliko božićno drvo na središnjem mjestu događanja. Slikajte se ispod brojnih grana prekrivenih snijegom (pravim ili umjetnim), zagrijte se kuhanim vinom ili pod grijačima uživajte u karakterističnom mirisu blagdana.

Dječji program – Tijekom trajanja adventa u svim gradovima možete pronaći bogate programe za najmlađe, najčešće u formi radionica, koncerata, predstava i zabavno-plesnih programa. Tu su i nezaobilazna klizališta koja djeci pružaju osjećaj zimske idile čak i ako nema snijega. Uz Djeda Božićnjaka, upoznajte djecu s raznim vilenjacima, likovima iz omiljenih bajki i usadite im od malih nogu blagdanski duh i ljubav prema dijelu godine koji dijelimo sa svojim obiteljima i prijateljima u veselju, uza zabavu i odličnu hranu.

Naravno, ljepota adventa nije samo u jelu, piću i slikanju za Instagram te se ne može opisati u jednom članku. Bit adventa jedinstven je božićni ugođaj i raspoloženje koje možete pronaći u gotovo svakom mjestu u Hrvatskoj. Dođite, uživajte s obitelji ili prijateljima i dobro se zabavite.

Sadržaj omogućio HTZ.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije