Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška životna priča

Vlasnica gruzijskog restorana u Pafosu: 'I ja sam napustila svoju zemlju zbog Putina'

Robert Bunalo
15.03.2022.
u 15:30

Grad je inače ispunjen muzejima, starim bazilikama i brojnim znamenitostima, tako da se ondje ima što obilaziti danima.

Cipar je jedna od brojnih novih destinacija koje je Ryanair povezao sa Zagrebom. Dva puta tjedno iz hrvatske metropole avion leti do Pafosa, petog po veličini ciparskoga grada, i natrag. Pafos je kulturna prijestolnica grčkog, većeg i dominantnijeg dijela podijeljenog Cipra. Grad je miks Mediterana i Bliskog istoka, sjajno mjesto za kupanje u tirkiznom moru i hedonističko uživanje u gostoljubivim tavernama, gdje vam se na stolu učas nađe mnoštvo zdjelica s namazima, maslinama, musakama, sirevima, salatama, dakako uz vrč jeftinog i pitkog ciparskog vina.

Foto: Robert Bunalo

U Pafos sam sletio drugoga dana ruske invazije na Ukrajinu pa sam od ovdašnjih Grka očekivao veću involviranost u krizu i brojne žučne razgovore.

Stjuardesa otkrila stroga pravila i što rade prije ulaska putnika u avion

1/32

No kamo god sam zavirio, ili su se gledale utakmice ili bi se konobari svojski trudili oko gostiju koje su tek primili nakon teške pandemijske zime na otoku, pa bi nas zapričavali šarmantnim lokalnim pričama, izbjegavajući teške teme. Tek sam treće večeri svog boravka, kad sam nakon istraživanja autohtone kuhinje odlučio posjetiti mali gruzijski restoran u Pano Pafosu (grad je podijeljen na Pano Pafos i Kato Pafos – gornji i donji grad), uspio s nekim porazgovarati o ratu u Ukrajini.

Vlasnica restorana, ujedno i konobarica, sredovječna Gruzijka lijepih i zabrinutih crta lica, ispričala mi je kako je domovinu napustila nakon ruskog vojnog napada na Gruziju 2008. godine. Njezina je kći novinarka i nakon tog petodnevnog rata odlučile su se napustiti svoju razlomljenu i besperspektivnu zemlju nakon što joj je Putin oteo Južnu Osetiju u Abhaziju.

Foto: Robert Bunalo
Moja se sugovornica našla na Cipru, tu se udala za lokalnog Grka i otvorili su restoran. Posljednjih godina ona ga nastoji nagovoriti da odu živjeti u Gruziju, no on se ne da. Nakon ruske invazije na Ukrajinu i njoj se ta ideja odjednom čini glupom. Gurmanski, bila je to najbolja večer na Cipru, od svega što sam naručio oduševili su me hačapuri, nešto poput bureka sa sirom (koji je završio i u putnoj prtljagi za Zagreb), gljive naturale na maslacu, goveđi gulaš s rižom i nevjerojatni patlidžani punjeni kremom od oraha i granatama od sočnog nara.

Foto: Robert Bunalo

No bio je užitak jesti i u tipičnoj ciparskoj konobi Melania u obalnom dijelu grada, gdje vam donesu štošta što i ne naručite, a ne naplate vam. Dakle, nema prijevare. Odlično je što posvuda ima lokalnog vina koje poslužuju ili u vrčevima ili buteljama, i to po vrlo pristupačnim cijenama, do 15-ak eura. Na sunčanom Cipru obilje je maslina, a one su jeftine i sočne, naročito kalamate. Posvuda se nude i krasne datulje te pregršt jedrog i slasnog voća i povrća.

Pafos je prema mitologiji mjesto rođenja boginje ljubavi Afrodite, a 30-ak kilometara sjeverno od grada su Afroditine stijene. To je zanimljiva geološka formacija koja se sastoji od golemih stijena. Prema legendi, Afrodita je rođena 1200. godine prije Krista i baš je na ovom mjestu izašla iz valova te na školjci doplovila do obale. Tu je prvi put i zaplakala, a njezine suze pretvorile su se u stijene. Smatra se da kupanje na ovom mjestu podmlađuje deset godina, no iako je potkraj veljače na Cipru toplo, more je još prehladno za takvu avanturu.

Grad je inače ispunjen muzejima, starim bazilikama i brojnim znamenitostima, tako da se ondje ima što obilaziti danima. Svakako su najvažnije spektakularne Grobnice kraljeva i Arheološki park koji se sastoji od četiri goleme rimske vile (kuće Dioniza, Tezusa, Eona i Orfeja), amfiteatra, agore (Forum), teatra, Odeona, svjetionika, katakombi, kupatila, bazilike, crkve… Podovi vila prekriveni su spektakularnim mozaicima, od kojih neki prikazuju kako se bogovi i smrtnici napijaju do besvijesti, što upućuje na to da je Cipar bio bogato mjesto u kojem je hedonizam bio stil života. Kao što je, uostalom, i danas.

Foto: Robert Bunalo

Umjetnica izrađuje minijature setova serija i filmova od Prijatelja, preko Harryja Pottera do Jurskog parka! 😍

Ključne riječi

Komentara 1

RA
ranko75
16:05 21.03.2022.

Prica je jednostrana. Abhazija je u SSSR usla odvojeno od Gruzije 1922 godine i za vrijeme sovjetrske vlasti do 1931 godine (10 godina) su bili ravnopravne republike unutar SSSR. Zbog potrebe SSSR, rjesenjem sovjetskih vlasti a ne naroda Abhazije onaa je podcinjena Gruziji unutar SSSR i pripojena njoj. AKo svi mrze komuniste, pljkuju po njima i ruse njihove spomenike zasto ne budete frajeri i ne vratitre vrijedne i skupocene poklone koje ste deobili od komujnista. Na primjer Ukraini su komunisti poklonili 5 oblasti, Gruzija je dobila Abhaziju, i takodjer iste 1922 godine je dobila na poklon io i Juznu Osetiju, koja se je 1920 godine oslob odila od Gruzina u borbi, a 1922 je bila poklonjena Gruziji sovjetskom vlascu. Kada je Grusija izlazila iz SSSR, onda Abhazija nije htjela izici sa njom, nego je rekla da je odvojeno od nje usla, u SSSR je Grusiji pripojena protriv njezine volje i izici ce opet sama ili ce ostati u njemu ako vec Gruzija izlazi. Abhazija je i u novijoj povjesti ratovala za svoju samostalnost. Nema niti jednog valjanog razloga da Abhazija ili Juzna Osetija budu u sastavu Gruziji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije