Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vau kakve makine

Vladari mora: Ne biste vjerovali što sve postoji na najvećim kruzerima na svijetu

Svijet krstarenja
Foto: Promo
1/37
18.10.2017.
u 09:30

Otkrijte kako izgledaju ploveći gradovi s nekoliko tisuća stanovnika u kojem vas, uz hostese, zabavlja humanoidni robot Pepper, a zahvaljujući digitalnom nebu vrijeme je uvijek lijepo. Na palubi možete surfati umjetnim valovima i okušati se u letu skydivingom

Sjećate li se Onura i Šeherezade iz telenovele ''1001 noć''? Čaroliju poput njihove ljubavi možete doživjeti samo tri dana nakon dočeka 2018. ako krenete na putovanje Arapskim poluotokom i razgledate Dubai, Muscat u Omanu, otočje Sir Bani Yasu i Abu Dabi. To izgleda kao idealan početak nove godine i bijeg od zime jer se u tim, nama egzotičnim zemljama, može uživati na pješčanim plažama, u lokalnim gastrospecijalitetima, tehnološki najnaprednijim gradovima na svijetu, kao što je Dubai, koji ima najvišu zgradu na svijetu, toranj Burj Khalifa od 828 metara. U njemu je 30.000 stanova, devet hotela, veliki trgovački centar i nekoliko bazena.

Nakon tog tehnološkog čuda, idealno je opustiti se u netaknutoj prirodi otoka Sir Bani Yasu i promatrati životinje kao što su žirafe i gepardi. Nemojte propustiti obići čaroban Muscat u Omanu i jednako atraktivan Abu Dabi te se na svakom odredištu zadržati prosječno dva dana. Morate biti spremni i na to da ćete promijeniti pet hotela i isto toliko puta morate raspakirati i ponovno pakirati svoje kovčege, prijaviti se i odjaviti na recepciji, zapamtiti broj sobe, po odlasku brinuti jeste li nešto zaboravili u sobi i domišljati se kako doći do toga jer ste nekoliko stotina kilometara udaljeni od nje i nećete se više vraćati. Tu su i duge vožnje između destinacija koje ćete posjetiti. I na kraju se pitate je li to odmor ili samo veliki napor. Tada poželite boraviti u hotelu s pet zvjezdica koji putuje s vama. Iako zvuči nemoguće, putovanja u takvim hotelima nisu plod mašte.

Foto: Promo

Možete li zamisliti da živite u pitoresknom gradiću od tek nekoliko tisuća stanovnika s prekrasnim pogledom na more u kojem vas animiraju roboti, svjetska atrakcija kao što je Cirque du Soleil kod vas je resident, nikad se ne morate gnjaviti kuhanjem, a čak dvadeset sati na dan možete uživati u specijalitetima svjetski nagrađivanih kuhara. Dok se vi zabavljate u kockarnici ili gledate predstave s Broadwaya, vaša djeca mogu uživati u penjanju po umjetnim stijenama.

Na ''plovećim gradovima'' u posljednje vrijeme više nego ikad natječu se u turističkoj inovativnosti pa je tako tvrtka Costa Crociera na megakruzeru Costa Diadema, koji plovi Mediteranom, zaposlila prvog humanoidnog robota Peppera. On je duša zabave na brodu i prvi je robot na svijetu koji može prepoznati ljudske emocije pa će se oko vas, ako ste imalo umorni, posebno potruditi. Pepper govori tri jezika, talijanski, engleski i francuski, a osim zabave, on je tu i da informira putnike o svim sadržajima na brodu. Costa Diadema prima 4947 putnika i dugačka je 306 metara, a za putnike se brine 1253 člana posade.

Osim uz "Peppera", tu se putnici mogu zabaviti gledajući 4D filmove, na raspolaganju su im staze za rolanje, džoging ili vježbanje s osobnim trenerom. Taj je kruzer specifičan i po svojoj jedinstvenoj umjetničkoj zbirci od 190 originalnih djela i 7874 reprodukcija, uglavnom talijanskih slikara. Najveći kruzer koji je izgrađen ove godine je MSC Meraviglia. Taj brod duži je od čak četiri Airbusa 380 i ostvarenje je sna talijanskog brodarskog magnata Gianluigija Apontea, nekadašnjeg mornara i bankarskog službenika, a danas jednog od najbogatijih ljudi na svijetu.

Aponteovi su u lipnju na 500. godišnjicu osnutka normandijskog lučkog grada Le Havrea pozvali svjetsku kremu na porinuće MSC Meraviglie. Filmska ikona Sophia Loren krstila je perjanicu MSC Cruisesa, koja može primiti oko 4500 putnika. To je kruzer koji se može pohvaliti stalnim angažmanom svjetske atrakcije Cirque du Soleil, šetnicom iznad koje se nalazi LED ekran dugačak 81 metar i površine 480 četvornih metara, na kojem se izmjenjuju zalasci sunca, zvjezdano nebo i akvarij s egzotičnim ribicama.

Dok čekaju završetak izgradnje najvećeg kruzera na svijetu Symphony of the Seas, koji će biti dugačak 362 metra i primati više od 5500 putnika, Royal Caribbean International može se pohvaliti megabrodom Quantum of the Seas. E, tu tek počinje zabava dok krstarite jugoistočnom Azijom. Ako vam baš dosadi penjati se po umjetnim stijenama, uvijek možete surfati na palubi u bazenu s umjetnim valovima. Kad ogladnite, čekaju vas specijaliteti Jamieja Olivera i jedini skydiving simulator na moru. Nakon odmora na tom kruzeru, moći ćete se pohvaliti prijateljima da ste letjeli iznad mora.

Mnogima su Karibi sinonim za luksuzna krstarenja, no nakon razornih uragana Irme i Marije, ta su opustošena područja vapila za pomoći, a među prvima priskočile su brodarske kompanije za krstarenja, kao što su Royal Caribbean International, Norwegian Cruise Line i Carnival Cruises. Osim što su stanovnicima pomagali šaljući im zalihe lijekova, hrane i građevinskog materijala, na raspolaganju su im bili i njihovi brodovi koji su ljude evakuirali prije i poslije uragana te su tako nesebično sudjelovali u spašavanju života na najugroženijim područjima.

Sadržaj omogućio Svijet krstarenja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije