Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podiže i razinu energije

Vježba disanja: Napravite je dvaput dnevno i nećete ni znati što je stres!

Shuttershock
29.11.2020.
u 21:16

Dokazano je da ova metoda disanja poboljšava raspoloženje, popravlja fokus i san, podiže energiju i čini nas općenito otpornijima

Znojni dlanovi i ubrzan rad srca neki su od najčešćih fizičkih odgovora na stres, a dobra je vijest da je sve neželjene pojave stresa moguće kontrolirati disanjem, kaže psihologinja i autorica knjige Heart Breath Mind (Srce, dah i um) dr. Leah Lagos.

- Prvo treba shvatiti što nam stres fiziološki čini. Puls nam skače, a mozak dobiva signal da tijelo kreće ili u obranu ili u bijeg. Mišići se jače stežu i slabi nam sposobnost donošenja odluka. Mijenja se i varijabilnost otkucaja srca (HRV), odnosno vrijeme između jednog i drugog otkucaja srca, koje se smanjuje - objasnila je Lagos za Shape.

Ona je nedavno zajedno sa istraživačima sa Rutgers Sveučilišta otkrila da sistematsko pravilno disanje u trajanju od dvadeset minuta - a koje se provodi dvaput dnevno - može značajno ublažiti stres, smanjiti puls i krvni tlak i pojačati gore spomenuti HRV.

- Za ovu se vježbu diše u rezonantnoj ili idealnoj frekvenciji, što je oko šest udisaja u minuti. A sljedeći put kad vam se dogodi nešto stresno brže ćete se toga osloboditi, jer ste tijelo uvježbali da tako reagira - kaže Lagos.

Foto: Shuttershock

Dokazano je, napominje, i da ova metoda poboljšava raspoloženje, popravlja fokus, pomaže za bolje spavanje, podiže energiju i čini nas općenito otpornijima.

Mnogima je bila omiljeni lik u seriji 'Zvonili ste milorde', a evo kako danas izgleda, ima stvarno neobičan stil

1/4

Kako se radi vježba disanja za stres?

Većina ljudi udiše četiri sekunde i izdiše šest sekundi, bez stanke između. Dišete tom brzinom dvije minute (postavite tajmer), i , a onda to tako da prvo kroz nos udahnete,  pa kroz stisnute usne izdahnete, kao da pušete na nešto vruće. Dok u glavi odbrojavate četiri sekunde za udisaj i šest sekundi za izdisaj, usredotočite se na protok zraka koji ulazi kroz nos i izlazi kroz usta.

- Kad završite, vjerojatno ćete biti opušteniji i budniji. Takvo disanje provodite po 20 minuta dva puta dnevno i otkucaji srca će vam se smanjiti što znači da srce više neće biti pod velikim naporom, zbog čega je odmah i zdravije - kaže Lagos.

Kad srce ne radi pod opterećenjem, ističe ona, možemo se baviti istom razinom tjelesne aktivnosti ali sa puno manje napora. 

Foto: Shuttershock

Koristi li ova vježba disanja i mozgu?

Da, jer se već nakon 20 minuta vježbe u mozak šalje više kisika i krvi.

- Brzo ćete primijetiti veću koncentraciju i bolji fokus, a moći ćete i donositi objektivnije odluke - zaključila je Lagos, što bi moglo pomoći da, iako starimo, mozak dulje ostaje u odličnoj formi. A baš je to fokus za iduća istraživanja istraživanja dr. Lagos i tima istraživača sa Rutgers Sveučilišta u New Jerseyju.

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Pogledajte kako u nekoliko sekundi otopiti led na vjetrobranskim staklima!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.

Komentara 1

MO
montello
17:59 30.11.2020.

duboko disanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije