Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vitaminska injekcija smanjuje tumore

vitamin
AFP
22.12.2009.
u 16:15

Zasad je pozitivno djelovanje vitamina E utvrđeno na raku kože, ali znanstvenici vjeruju da će djelovati i na druge vrste raka.

Vitaminska injekcija koja smanjuje tumor u samo jednom danu mogla bi biti jedna od novih potencijalnih terapija u liječenju raka. Britanski znanstvenici koji testiraju terapiju kažu da već jedna injekcija ekstrakta vitamina E u krvotok brzo pokazuje rezultate. U samo 24 sata tumori su se počeli smanjivati, a nakon 10 dana gotovo su potpuno nestali.

Zasad su se znanstvenici na Sveučilištu u Glasgowu i Sveučilištu u Strathclydeu usredotočili na ispitivanje utjecaja vitaminskih injekcija na rak kože, ali uvjereni su da će biti učinkovito i na drugim vrstama tumora.

Vitamin E iznimno je važan za borbu organizma protiv bolesti, a nalazi se u namirnicama kao što su biljna ulja, žitarice, orašasti plodovi, zeleno povrće i jaja. Bogat je antioksidansima koji štite od bolesti tako što drže podalje slobodne radikale - štetne molekule koje napadaju stanice.

No, već nekoliko godina znanstvenici proučavaju određeni sastojak vitamina E, tokotrienol, koji bi mogao napadati rak kad se on razvije. Tokotrienola ima u velikim količinama u palminu ulju, kakaovu maslacu, ječmu i kvascu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije