Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti nutricionista

Više ne konzumirate svinjsku mast? Bit će vam žao kad ovo doznate

shutterstock
17.02.2020.
u 09:01

Monica Reinagel svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.

Konzumacija obične crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Pogledajte hit-recepte Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinova ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Upoznajte gospodina koji peče kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina:



Komentara 9

ST
stefj
11:29 17.02.2020.

Uvijek mi je smiješno to s tom hranom i raznim nutricionistima. Treba jesti skoro sve, što prirodnije i u ničemu ne pretjerivati... Ono što mi je interesantno su ljudi koji su zagriženi vegani ili se hrane "zdravo", da ti isti uglavnom poprilično bolesno izgledaju. Uvijek sam si postavio pitanje da li su se počeli hraniti "zdravo" jer su bili bolesni, ili izgledaju bolesno radi prehrane...

IV
Ivanaustrja
08:20 18.02.2020.

Slušajte svoje tijelo, a ne trgovce. Ono što je za jednog zdravlje, isto za drugog može biti otrov.

KE
kelab
21:27 17.02.2020.

Preko 50 godina nosim isti boj odjece i obuce. Nikad nisam pazio sto bih trebao jesti ili izbjegavati jesti. Bio sam dvaput kod lijecnika, jer sam morao zbog poradi papira donijeti neki papir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije