Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vinski raj između dvije rijeke

Međimurje
Foto: Bojan Haron
1/10
PR
Autor
PR članak
17.09.2015.
u 09:00

Destinacija: Međimurje

Između šljunčanih obala rijeke Drave koje još uvijek u sebi kriju zlatno grumenje do moćnih, tihih brzaca Mure smjestilo se Međimurje. Najmanja hrvatska županija nudi beskrajno mnogo doživljaja i priča koje čekaju posjetitelje ovog blagorodnog kraja. Jedan vikend bio nam je dovoljan za samo neke od njih.

Dvorci, rudnici, mlinovi i vinogradi

Uživamo šećući ugodnim i urednim ulicama Čakovca. Najživlje je ovdje ljeti za vrijeme Porcijunkulova, kada cijela jedna ulica dobije svod od šarenih kišobrana, pod kojim posjetitelji uživaju u bogatom programu događanja. Dojmila nas se raskošna barokna crkva Sv. Nikole, u kojoj vrijeme kao da je stalo. No Čakovec je ipak prije svega grad Zrinskih. Zavičajni muzej smješten je u dvorcu te znamenite hrvatske plemićke obitelji. Nakon obilaska muzeja, rastajemo se od Čakovca i njegovih velikana uz brončanu skulpturu „Oproštaj“ koja prikazuje trenutak kada Katarina Zrinski na posljednji put ispraća supruga Petra i polubrata Frana Krstu Frankopana.

Mursko Središće vraća nas u nešto bližu prošlost, kada se ovdje živjelo od rudnika ugljena, čije vrijedno nasljeđe ovaj gradić na Muri brižljivo čuva. Iako je posljednji ugljenokop zatvoren 1972. godine i danas je na šetnicama i trgovima prisutno rudarsko znamenje, a u obližnjem Cimperu uređen je i Spomen dom rudarstva. Osim ugljena, ovdje se vadilo i crno zlato, nafta. U seocu Peklenica nalazi se prirodni izvor nafte, koji je danas uređen u zanimljiv spomen park navodno prvoj koncesiji za bušenje nafte u svijetu. Tek nekoliko kilometara dalje, na najsjevernijoj točki Hrvatske, u naselju Žabnik, posjećujemo još jedan živi spomenik. Drveni mlin s impresivnim kolom koje okreće rijeka Mura, primjer je tradicijske graditeljske baštine koja nas vraća u 1902. godinu kada je ovdje prvi put samljeveno brašno.

Uz mlin nalazi se i skela koja prebacuje putnike koristeći isključivo snagu brze, neprozirne rijeke. Kroz Sveti Martin na Muri i njegove terme biciklom se penjemo u Gornje Međimurje. Blagi brežuljci oko mjesta Štrigova znameniti su po svojim vinogradima i vinima. U kušaonici jednog od vrijednih vinara uživamo u pogledu na ovaj blagorodni kraj i sa svakom novom čašom zlatnog nektara sve oduševljenije prepričavamo doživljaje još jednog prekrasnog vikenda.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Posjet Čakovcu, gradu Zrinskih, višestrukom nositelju titule najuređenijeg grada u kontinentalnoj Hrvatskoj.
  2. Prelazak skelom preko Mure pored Žabnika, najsjevernijeg naselja u Hrvatskoj, u čijoj se blizini veselo okreće veliko mlinsko kolo jedinstvenog plovećeg mlina.
  3. Vožnju biciklom po međimurskoj vinskoj cesti i kušanje vrhunskih međimurskih vina i domaćih jela u nekom od vinskih podruma i obiteljskih gospodarstava
  4. Posjet Murskom Središću – gradu ugljena, koji čuva uspomenu na rudarske dane u zanimljivom Spomen domu rudarstva u Cimperu.
  5. Posjet spomen-parku na prirodnom izvoru nafte u Peklenici, gdje je 1858. izdana prva koncesija za bušenje nafte u svijetu.

JESTE LI ZNALI?

  • Da je pušipel autohtona vinska sorta koja se proizvodi isključivo u Međimurju i do danas je definirana robna marka visoke kvalitete? U našem ga vinogorju poznajemo i pod nazivom Moslavac ili Šipon, a karakterizira ga svježina i pitkost.
  • Da je jedan od najznačajnijih događaja u štrigovskome kraju Urbanovo – međunarodna tradicionalna manifestacija koja sa na ovakav način održava od 2000. godine? Sveti Urban je zaštitnik vinograda, jedan od rimskih Papa, koji je, prema legendi, spasio vinogradare od tuče. Svake godine krajem svibnja posvećen mu je narodni blagdan – Urbanovo.
  • Da je 1861. godine u Donjem Kraljevcu rođen dr. Rudolf Steiner, u svijetu poznat kao filozof, utemeljitelj antropozofije, waldorfske pedagogije, biološko-dinamičke poljoprivrede, euritmije, antropozofske medicine i organske arhitekture? U njegovoj rodnoj kući u Donjem Kraljevcu danas mu je posvećen mali muzej.

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Želite prijaviti greške?