Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Vinske ceste Zagrebačke županije – idila pretočena u iskustvo“

Vinske ceste Zagrebačke županije
Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije
1/10
27.04.2021.
u 10:51

Nanese li vas put na jednu od vinskih cesta Zagrebačke županije, možete biti sigurni da je pred vama ne samo iskustvo vrhunskih vina, već i niz nevjerojatnih dogodovština bez obzira na to putujete li s jednom posebnom osobom, većim društvom ili obitelji.

Plešivička vinska cesta odvest će vas ravno među magične brežuljke duž kojih se prostiru kilometri vinograda. Plešivica se posljednjih godina nametnula kao ozbiljna vinska regija, a najprepoznatljivija je po vrhunskim pjenušcima. Osim pjenušaca, ovdje ćete pronaći i nešto sasvim neočekivano – vina iz amfore. U skladu sa svjetskim trendovima, sve se više plešivičkih vinara okreće potpuno prirodnoj proizvodnji, a isto vrijedi i za hranu. Inspirirani dugom tradicijom proizvodnje vlastite hrane koja je ovdje bila standard dugi niz generacija, žumberački restorani oduševit će vas lokalnom tradicionalnom, ali i visokom kuhinjom. Osim vinske ceste, tu je i cesta sira, brojne biciklističke staze, a popnete li se na vrh Plešivice, svoje ćete iskustvo zaokružiti zapanjujućim vidicima.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Zelinskom vinskom cestom vlada kraljevina. Radi se o autohtonoj sorti vina koju ćete naći samo ovdje, a karakteriziraju je lakoća i svježina te se stoga tradicionalno koristi za veća druženja i idealno je za tople ljetne dane. Uz kraljevinu, tu je i Kraljica, pjenušac napravljen od iste sorte. Zelina je i dom tradicionalnog viteškog turnira, a propustite li to srednjovjekovno zbivanje, možete posjetiti jednu od lokalnih farmi gdje će najmlađe razveseliti domaće životinje te pregršt sadržaja za igru na otvorenom. Zeleni brežuljci i vinogradi koji su nekada davno pripadali grofovima dočekat će vas raširenih ruku, kao i domaćini malih gospodarstava, vinarija i restorana.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Samobor je tradicionalno izletište Zagrepčana ovjekovječeno čak i u kultnom filmu “Tko pjeva, zlo ne misli”. Danas, u Samoboru vas čekaju vrhunske poslastice – i ne mislimo samo na pjenaste samoborske kremšnite! Tu je tradicionalno specijalno aromatizirano vino bermet kojem se u procesu fermentacije dodaje rogač, grožđice i smokve te pelin koji bermetu daje karakterističnu gorku notu. Neočekivane samoborske kombinacije okusa ne staju tu; muštarda je gorušica u koju se ukuhavaju pekmez od crnog grožđa i crno vino. Rezultat je pikantan i sladak prilog jelima od mesa. No, ne nalaze se sve samoborske atrakcije u čaši ili na tanjuru – neke su skrivene duboko ispod zemlje, poput Grgosove špilje kojom možete prošetati uz vodstvo samog pronalazača.

Ivanić Grad vas vodi putevima škrleta, vina idealnog uz lagana jela poput ribe i tjestenine, ali i odvesti do još jednog neočekivanog iskustva koje budi sva osjetila dok spaja autentično i suvremeno. Ideja sljubljivanja vina i glazbe koja utječe na doživljaj aroma, okusa i asocijacija pojedinog vina realizirana je u konceptu degustacije vina uz DJ-a.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Ponekad je dan prekratak za sve što vinske ceste Zagrebačke županije mogu pružiti. Zato su tu kuće za odmor, od modernih do tradicionalnih drvenih koje će izlet pretvoriti u nezaboravno vikend iskustvo. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije