Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vinska radionica Morena Degrassija „Biseri iz podruma Morena Degrassija“

Vinarija Degrassi
Foto: Promo
1/2
17.01.2020.
u 14:26

Osijek je ovog vikenda bio mjesto okupljanja ljubitelja vina, delicija i ugodnog življenja.

WineOs – Osijek Wine Fest posjetiteljima je pružio priliku da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.

Tom prilikom održana je  radionica „Biseri iz podruma Morena Degrassija“, jednog od najvažnijih istarskih vinara, na kojoj je sudjelovalo oko 70 vinskih stručnjaka . Radionicu je moderirao vinski publicist Željko Garmaz koji je posjetiteljima naglasio da će imati priliku kušati neka vina koja još nisu izašla iz podruma.

Najprije su se kušala vina iz linije Terre Bianche, čiju bazu čini malvazija uz sauvignon blanc, chardonnay i viognier - sortiment je uvijek isti, a omjeri variraju ovisno o godinama.

Prvo je na redu bilo iznimno  kompleksno vino ove vinarije, Degrassi Terre Bianche Cuvee Blanc Riserva 2015, koje krasi izuzetna dubina i dugo finale.

Slijedila su dva specijala - Terre Bianche Limited edition 1  i Terre Bianche Limited edition 2. Radi se o dva vina jedinstvena po svojoj harmoničnoj punoći okusa. Vino je nastalo od pažljivo izabranih grozdova s odabranih trsova, dijelom prosušenih bobica grožđa više godišta koje se dugo njegovalo u hrastovim bačvicama. Ova vina, koja su se godinama iščekivala, spoj su najvrjednijih pozicija vinograda u dobrim godinama, kao i cjelokupnog rada, znanja, iskustva i velike posvećenosti vinogradu i vinu. Naravno, uz vrijeme potrebno da se postigne njegova puna zrelost.

Foto: Arena Hospitality Group

Uslijedila je čudesna kupaža Degrassi Passito 2011, berba prosušenih bobica, čije su količine ekskluzivne i ograničene i koja se puni u najmanje bočice.

Bogatstvo linije crnih vina predstavljeno je uz vina: Cabernet franc Contarini Riserva 2012, Syrah Contarini Riserva 2012 i  Pinot crni Contarini Riserva iz 2016. godine, koju su iz Degrassija opisali kao jednu od najboljih te naglasili važnost vremenske dimenzije  u postizanju pune zrelosti, harmonije i dugovječnosti vina.

Za sam kraj slijedilo je iznenađenje kojim su u velikom stilu zaokružena ova iznimna vina. Moreno Degrassi odlučio je predstaviti raritetnu crvenu kupažu Terre Bianche Cuvée Rouge Limited Edition iz 2008. godine. Zbog njegove iznimne koncentracije i kompleksnosti, vinu je trebalo deset godina njegovanja da se postigne maksimalna točka zrelosti. Zbog jako ograničene količine ovog vina, u njemu su dosad uživali samo rijetki posjetioci podruma.

Iako se vinarija Degrassi može pohvaliti s više od 30 etiketa, vina predstavljena na ovoj radionici na pravi su način otkrila pomna promišljanja na kojima Moreno Degrassi kreira svoja vina. Posvećenost vinu i stvaranju prirodnih, jednostavnih i izražajnih vina sa snažnim autorskim potpisom, s oduševljenjem je prihvatila domaća i strana publika, među  kojom se nalazilo i nekoliko ocjenjivača Decanter World Wine Awardsa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije