Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastoke: Mirjana

Vila Mirjana snimila više od 10.000 selfija, a Sanja pozdravlja na korejskom

23.11.2017.
u 12:17

Ja sam naučila nešto korejskog!. Kad gosti odlaze, ja kažem"gamsahabnida", što znači "hvala vam", kaže Sanja.

Nema toga koji se nije provozao pokraj Mirjane, restorana neposredno prije Rastoka. Neki su primijetili, neki nisu. Ali, prošli su.

– Tu sam, u ovih nekoliko kvadrata, cijeli život. Kao klinac, otišao bih u šumu, nabrao jagoda, dignuo ruku i – paf. Nijemci bi odmah stali. Pa bi ih prodao za nekoliko maraka. A onda opet u šumu. Naberem gljiva, vratim se na cestu, dignem ruku, eto ti Čeha, pa eto još stotinu kruna – otkriva Darko Flanjak poduzetnički duh koji je razvio u djetinjstvu. Simpatično je to, kako su klinci, kroz igru, staru cestu prema moru koristili da bi zaradili.

Jedini hotel u Slunju

– Sladoled, bicikl, ma sve sam imao što god sam poželio. I zaradio sam... – kaže vlasnik restorana i jedinog hotela na ovom području.

– Nekad je ovdje, pokraj moje rodne kuće, bio autoservis. Kad bi putniku puknula guma ili bi trebao promijeniti svjećice... Kad sam se oženio Mirjanom, eto, na istom mjestu sagradili smo mali zimmer-frei s pet soba koji bi se brzo napunio. Pa smo sagradili još pet soba, danas ih imamo 60... Kuhar sam, pa sam nastavio s kuhanjem. Pa gosti moraju jesti. I tako, malo-pomalo, eto nas do hotela s četiri zvjezdice – pripovijeda Darko. Izgradnja autoceste mnogima je ovdje zatvorila vrata.

1/4

– Preko noći sve se okrenulo. Nestali su Nijemci, Česi, Poljaci, Mađari... Ali, nama je bolje! Prisililo nas je to da se okrenemo turizmu. Supruga je postala turistički vodič, mi s janjetine i ražnja okrenuli raftingu, kajakingu, izletima, grupama. I eto, sad nam dolaze iz Južne Koreje!

Razgovor čuje i Sanja, pa dodaje:

– Ja sam naučila nešto korejskog! Kad gosti odlaze, ja kažem “gamsahabnida”, što znači “hvala vam”! Znam još nekoliko riječi – kaže konobarica Sanja.

Vila čeka u Rastokama

Mirjana, po kojoj je restoran i hotel dobio ime, gostima na Rastokama turistički je vodič.

– Ljudi su me nedavno mogli vidjeti na RTL-ovoj ‘Ljubav je na selu’ odjevenu u vilu. Imam dugu zelenu haljinu, na glavi i vjenčić, a vozači autobusa kažu mi da Azijci, kad čuju da ih u Rastokama čeka vila, još od Zagreba pitaju: ‘Kad ćemo stići, kad, kad?’ Snimila sam više od 10 tisuća selfija, danas sam u domovima turista u Koreji, Japanu, Tajvanu...

Hrana? Ovdje se jedu janjetina i odojak s ražnja. Specijalitet je to ovog kraja. Lička plata (janjetina, odojak, teleće pečenje, police krumpir) za dvoje je 195 kuna.

– Zna se dogoditi da se ljeti skupi i 500 ljudi... Ali, štrudla od jabuka u umaku od vanilije i preljevu od višnje, e zbog nje se ovdje staje. 

Ja sam naučila nešto korejskog! Kad gosti odlaze, ja kažem ‘gamsahabnida’, što znači ‘hvala vam’, kaže Sanja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije