Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ovisi

Veterinari otkrivaju: Razumiju li psi koncept razgovora putem videopoziva?

Shuttershock
17.12.2020.
u 16:30

Kod pasa koji moraju ostati hospitalizirani u klinici možemo vidjeti koliko im znači kad preko telefona čuju svog vlasnika, kaže veterinar dr. Paul M. Cunningham

"Nedavno sam po prvi put u životu odlučila uzeti psa, a budući da su mi djeca velika i ubrzo odlaze studirati, zanimalo me hoće li moći s njim komunicirati preko FaceTime ili Zoom poziva", napisala je novinarka Katrín Mayer na portalu PopSugar. Kad je zbog posla duže vremena odsutna, traži supruga da joj da psa na mobitel, da ga čuje ili vidi preko videopoziva.

Razumiju li psi telefonske i video pozive?

Svaki je pas drugačiji pa će neki psi reagirati kad čuju glas svog vlasnika ili im vide lice, dok drugi neće pokazati nikakvo zanimanje, kaže veterinarka iz bolnice za kućne ljubimce Banfiel, dr. Heidi Cooley,

Nikako, dodaje, ne škodi pokušati na taj način izazvati reakciju kod psa, samo što vas neki jednostavno neće uopće doživjeti. 

Veterinar iz klinike Bond Vet dr. Zay Satchu misli nešto drugačije, pa kaže pak kako psi uglavnom razumiju koncept telefonskog poziva, dok videopozive baš i ne doživljavaju.

Foto: Shuttershock

- Razlog je njihov lošiji vid za male predmete koji su im jako blizu - objasnio je dr. Satchu koji vjeruje da će se zbog veličine mobitela ili laptopa u kombinaciji sa svjetlom na zaslonu psi teško fokusirati na sliku, a vjerojatno će ju i vidjeti dosta iskrivljeno. Ipak, dodaje dr. Satchu, pas će obično prepoznati glas svog vlasnika i drugih ukućana.

Kako ćemo znati razumije li pas telefonski ili video poziv?

Ako je prepoznao lice, pas će reagirati ​​naginjanjem glave u stranu, izoštravanjem ušiju, mahanjem repom, cviljenjem ili lajanjem.

- Govor tijela koji inače kod psa pokazuje visoku budnost može ukazivati ​​na to da shvaća da ste vi na telefonu - kaže dr. Satchu pa preporučuje da reakciju psa pokušate izazvati tako da mu kažete neku poznatu naredbu.

Alarmantno stanje plemenite periske: Prijeti joj izumiranje u Jadranskom moru

1/2

Ipak, ako pas uopće ne reagira na vaš glas ili na lice na zaslonu mobitela, tome ne trebate pridavati veliki značaj jer je vjerojatno samo jedan od mnogih takvih pasa - dodala je dr. Cooley,

Koristi li psima da s njima pričamo i kad nas nema u blizini?

Mnoge će pse umiriti glas njihovog vlasnik, smatra veterinar Paul M. Cunningham iz Blue Pearl Pet klinike u Michiganu.

- To sam konkretno vidio kod kućnih ljubimaca koji moraju ostati hospitalizirani u klinici: kad preko telefona čuju svog vlasnika presretni su, odmah mašu repom i općenito djeluju bolje - dodaje Cunningham.

Foto: Shuttershock

I premda to, smatra on, važi za većinu pasa, ima i onih koji će se nakon poziva osjećati tjeskobnije.

- Psu koji i inače pokazuje veliku anksioznost kad se razdvaja od vlasnika takav poziv može povećati tjeskobu - kaže dr. Cunningham, a dr. Satchu preporučuje da prije razmislite o tome kako se vaš pas ponaša kad vas nema; je li cijeli dan drijema na kauču ili se kreće po stanu sve dok se ne vratite. To vam, dodaje, može pomoći da steknete predodžbu je li slušanje vašeg glasa dok niste u blizini dobro za njega.

Zavirili smo u povijest Name: Naglasak je uvijek bio na brizi o kupcima, a prva je imala i katalošku prodaju

Zavirili smo u povijest Name: Naglasak je uvijek bio na brizi o kupcima, a prva je imala i katalošku prodaju

Zavirili smo u povijest Name: Naglasak je uvijek bio na brizi o kupcima, a prva je imala i katalošku prodaju Više pročitajte na: http://bit.ly/3gNVVvX

Objavljuje Večernji list u Utorak, 15. prosinca 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije