Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRIVENI DRAGULJ

Venecijanske krinke gosti s istoka kupuju samo za ukras

poreč (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
09.08.2013.
u 17:00

Mali izlog trgovine venecijanskih maski 
privlači veliku pozornost porečkih gostiju

Onaj tko ih nosi ima snagu i moć. Izazivaju strahopoštovanje. Bauta skriva gornji dio lica. Usta su otvorena kako bi muškarac mogao govoriti, jesti i flertovati. Moretta je ovalna s crnim baršunom i velom. Naglašava žensku ljepotu. Venecijanske maske imaju tu neku čarobnu privlačnost. Majstori koji ih izrađuju ne žele otkriti tajne izrade. Zato je Nenad morao sve otkrivati sam. Zanat je izučio u Veneciji i prije osam godina otvorio trgovinu u Poreču. Jedini je majstor u gradu za izradu venecijanskih maski. Otvorio nam je vrata svoje radionice u kojoj nastaju ti maštoviti i unikatni primjerci. Prvo se izrađuje kalup. Model se radi od gipsa, a kalup od gline. Glina se vadi iz gipsa kada se on osuši. Nakon toga se u gips stavljaju slojevi papira namočeni u vodu s ljepilom. Maska se potom suši na suncu i zatim vadi iz kalupa. Za izradu jednog primjerka potrebno je sedam dana.

– Zadnji, ali i najdugotrajniji korak je dekoracija. Stavljaju se četiri sloja laka, a svaki se mora posebno sušiti cijeli dan. Onda radimo taj polomljeni efekt. Akrilne boje, zlato, perje, čipka... što ćemo sve upotrijebiti za dekoraciju ovisi o ideji i inspiraciji. Ali i o narudžbi kupca. Vjerujte, ljudi imaju svakakve bizarne ideje – kaže Nenad Jakovljević te dodaje kako su ga nedavno tražili da napravi masku lubanje iz koje vire čavli.

– Nisam to napravio, što vam je. Ne radimo vragove i te simbole smrti. Loša su karma – naglasio je.

Najskuplji je primjerak u njegovu dućanu maska džokera od 1200 kuna. Dekorirana je makrame čipkom i u izlogu privlači pozornost prolaznika.

– Zapadnjaci kupuju maske za karneval. Koriste ih. A ovi s istoka ih uzimaju samo za ukras – kaže majstor te napominje da u gradu postoje još tri dućana s venecijanskim maskama. No, ti ih dućani uvoze, a ne izrađuju svoje.

– To vam zna biti smiješno. Pošalju ljude u radionicu da špijuniraju i otkriju kako se to radi. Onda misle da znaju pa prodaju priče da i oni sami izrađuju maske – ističe Nenad. Bavi se izradom maski gotovo trinaest godina. Završio je Likovnu akademiju, smjer kiparstvo. Slikao je jedno vrijeme u Veneciji, a onda je za jednog prijatelja počeo izrađivati kalupe za maske. Tada se rodila ljubav koju je prenio i u svoj Poreč. Dućan se zove “Sole Luna” jer je u početku izrađivao isključivo dekorativne oblike Sunca i Mjeseca za prodaju.

Njegove su maske, kaže, jeftinije 30 do 40 posto od onih u Veneciji. Mali kreativni tim radi cijele godine. I zimi. Kada im se čini, kažu, da su sami samcati u gradu.

>> Najstariji hrvatski svjetionik, a s njega se vidi - Istra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije