Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Veliko priznanje vinariji koja je platinastu premium liniju Graševina de Gotho pozicionirala na sam vrh najboljih vina svijeta

Graševina de Gotho
Foto: Promo
1/4
26.09.2020.
u 14:00

Berba vinarije Kutjevo d.d. na Decanteru 2020. u Londonu – osvojili platinum, srebro i dvije bronce

Decanter World Wine Awards najveće je i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje, a održava se već 17. godinu zaredom. Sudeći po broju vrhunskih vinskih stručnjaka iz cijelog svijeta, DWWA uživa veliko povjerenje zbog svog rigoroznog procesa ocjenjivanja, a upravo je na njemu vinarija Kutjevo osvojila značajan broj nagrada, među kojima i platinum za Graševinu de Gotho berbe 2018. s osvojenih 97 bodova. Ove godine na Decanteru je sudjelovalo 116 sudaca, među kojima i 37 Masters of Wine te 9 Master Sommeliera, a u vinariji Kutjevo d.d. ne kriju zadovoljstvo povijesnim uspjehom i činjenici kako je u konkurenciji od čak 16.537 vina samo 178 dobilo platinum, među kojima i netom spomenuta linija Graševine de Gotho.  

MEĐU NAJBOLJIM SVJETSKIM VINIMA

Na postignuti uspjeh osvrnuo se glavni enolog Ivan Marinclin: „vinarija Kutjevo d.d., iz godine u godinu, osvajajući prestižne svjetske i domaće nagrade potvrđuje kako sorta graševina zaslužuje biti na samom svjetskom vrhu. Nama koji radimo u vinariji čija povijest proizvodnje vina seže u daleko 13. stoljeće, vinariji koja je ujedno razvijala te brendirala sortu graševina, zadovoljstvo je sudjelovati u kreiranju vina čija kvaliteta ostavlja zapaženi trag i biva priznata od strane renomiranih svjetskih ocjenjivača. Nagrade koje osvajamo primjer su ustrajnog i pažljivog ulaganja u znanje, tehnologiju, konstantno istraživanje i napredak koji bilježimo u proizvodnji.  Po pitanju kvalitete vina koju smo u mogućnosti proizvesti bitno je naglasiti kako kutjevački terroir, najstariji terroir Hrvatske, sa svim geomorfološkim, klimatskim te biološkim bogatstvima utječe na iznimnu kvalitetu grožđa, osobito uzimajući u obzir grožđe koje dolazi s apelacija poput Vinkomira, Vetova i Hrnjevca, grand cru položaja kutjevačkog vinogorja.“

Graševina je tradicionalna sorta kontinentalnih krajeva koja je na kutjevačkom vinogorju pronašla najoptimalnije uvjete za proizvodnju visokokvalitetnih vina te pokazala najširi spektar proizvodnih mogućnosti. „Uložili smo mnogo truda u promjenu percepcije sorte kod kupaca i ljubitelja vina pokazujući kako smo od graševine u stanju proizvesti razne stilove vrhunskih i premium vina – od pjenušaca, svježih, laganijih vina, do kompleksnijih, odležanih, predikatnih i arhivskih vina. Naša vina s ponosom možemo ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina te vrhunskim domaćim i svjetskim restoranima“, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Foto: Arena Hospitality Group

PLATINASTA GRAŠEVINA DE GOTHO

Graševina de Gotho omaž je izvanrednoj kulturi vina koja se stoljećima razvijala u Kutjevu te važnosti terroira i neprestanom istraživanju potencijala koji spomenuti nudi u proizvodnji vina. „Vinskim stilom Graševine de Gotho željeli smo predstaviti novi smjer u proizvodnji premium linija te modernu tehnologiju i prikupljeno znanje o bogatstvu najstarijeg hrvatskog terroira prezentirati kroz limitirane serije istih. Graševina de Gotho s pomno birane mikro-lokacije unutar apelacije Vetovo i vinograda iz 1988. za kojega smo, nakon dugogodišnjih istraživanja, ustanovili kako, uz smanjene prinose, osigurava idealne uvjete za proizvodnju željenog vina. Otpornost vinove loze na razne bolesti te sposobnost iste da održi grožđe zdravim do kasne jeseni uvjetovali su kasnu ručnu berbu. U proizvodnji smo odlučili provesti hladnu maceraciju nakon berbe u trajanju od 24 sata na nižim temperaturama kako bismo izdvojili boju, tanine i aromatične tvari, a koje u daljnjem procesu vinu daju složene i bogate arome te stvorili uvjete u kojima će sorta izvanredno dobro izraziti vlastiti potencijal i terroir s kojega dolazi. Dio vina smo potom ostavili na kontroliranoj fermentacija u inoks tanku, a dio u drvenim bačvama. Nakon toga dodatnih 6 mjeseci vino je dozrijevalo u bačvama od slavonskog hrasta.

Cilj nam je bio proizvesti ograničenu seriju strukturirane graševine ekskluzivno namijenjene HoReCa kanalima prodaje te specijaliziranim vinotekama i vinskim prodavaonicama. Graševina de Gotho vino je stvoreno za vrhunske gastronomske restorane i chefove koji znaju upariti složena vina s raznovrsnim jelima i različitim gastronomskim stilovima svjetskih kuhinja, a platinum nagrada s Decantera dokaz je kako smo zadani cilj ostvarili“, poručuje glavni enolog.

Foto: Arena Hospitality Group

VELIKA PRIZNANJA I ZA OSTALA VRHUNSKA I PREMIUM VINA

Postignute medalje za ostale linije naših bijelih vina, srebro za Vrhunsku Graševinu berbe 2019. s visokih 94 boda te bronce za kupažu sorti graševina i chardonnay Maximo Oro berbe 2018. s 89 bodova i liniju kupaže sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah Maximo Nero berbe 2016. s osvojenih 89 bodova dodatna su potvrda i dokaz kako vinarija Kutjevo kupcima, vinskim znalcima, ugostiteljima i hotelijerima može ponuditi široku lepezu bijelih i crvenih vina visoke kvalitete prepoznate od strane vodećih svjetskih ocjenjivača.

Graševina de Gotho predstavlja kompleksno vino kristalno čiste boje zlata, fine zrelosti, moćnog, elegantnog i kremastog okusa breskve i jabuke te dugog trajanja koje je odležavanjem dobilo punoću i zaobljenost. Na miris otvara tople, medne i cvjetne note, ali i bogate arome zrelog voća kruške i dunje koje se dobro uklapaju u harmoničan aftertaste.

Foto: Arena Hospitality Group

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije