Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biser Like

Veliki vodič za sve posjetitelje Plitvičkih jezera

Plitvička jezera
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
30.04.2019.
u 16:25

Kad ih je najbolje posjetiti da izbjegnete gužve, što vidjeti, kako obići park

Naš Nacionalni park Plitvička jezera su bez daljnjega jedan od najljepših kutaka Hrvatske i svijeta uopće. 16 međusobno povezanih jezera s nevjerojatno čistom vodom i preko 90 vodopada očaravaju svojom prirodnom ljepotom posjetitelje iz cijelog svijeta. Čak je i UNESCO prepoznao jedinstvenost Plitvičkih jezera UNESCO proglasivši ih svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine.

Jezera su podijeljena na dva dijela, Gornja i Donja, i teško je reći koja su ljepša. Oni stariji se sjećaju i kupanja na Plitvičkim jezerima dok će mlađe generacije uživati u šetnjama, netaknutom prirodom, pogledu na bistru vodu i čistom zraku.

A kako bi proveli savršeni odmor na Plitvicama, najbolje se dobro informirati prije polaska.

Radno vrijeme

Nacionalni park je otvoren cijelu godinu (ako vrijeme to dozvoljava). I to je odlična stvar jer Plitvice vrijedi doživjeti u svako doba godine. Od bijelih obronaka pokrivenih snijegom i zamrznutih slapova do ljetne idile. Točno radno vrijeme ovisi o dobu godine, a računajte da zimi ipak ranije pada mrak i da će Park raditi kraće.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Postoji li najbolje doba godine za posjet?

Da i ne. Svaki posjet Plitvicama je jedinstven, čak i ako ste bili par puta, jedinstveni vremenski uvjeti na Jezerima mogu pružiti sasvim drugačiji ugođaj u istom godišnjem dobu. Park je ipak najposjećeniji u ljetnim mjesecima pa ako možete, bilo bi dobro planirate prije lipnja ili poslije kolovoza. Tada će park biti manje krcat stranim turistima i moći ćete slobodnije šetati uskim stazama. Zima pruža neke od najboljih scena za slikanje pod smrznutim slapovima. Iako je potreban veći oprez zbog skliskih staza uz jezera, zima svakako pruža nezaboravne uspomene. Ako planirate posjet zimi, interesirajte se prije jesu li dijelovi jezera zatvoreni zbog vremenskih uvjeta, kao što su potopljene staze uslijed bržeg topljenja snijega i višeg vodostaja. Zimi također brodovi ne voze ako to uvjeti ne dopuštaju.

Gdje ući u Nacionalni park?

Postoje 2 ulaza u Park, jedan kod Donjih jezera, drugi kod Gornjih. Na oba ulaza možete kupiti karte koje morate u bilo kojem trenutku imati uz sebe i pokazati službenom osoblju. Cijena ulaznica varira o sezonama ali postoje i razne grupne ulaznice ako idete u većem broju, kao i pogodnosti za djecu i studente. Koji god ulaz odaberete, nećete biti uskraćeni za dio parke jer je sve povezano stazama.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Parking

Parkiranje na Plitvičkim jezerima je strogo regulirano, postoje lokacije gdje se može parkirati i poštujte te zone. U ljetnim mjesecima mnogi stranci ostavljaju automobile uz glavnu cestu pa se iznenade kada ih dočekaju kazne. U vrhuncima ljetne sezone treba doza strpljenja prilikom traženja parkinga tako da imajte to na umu ako planirate posjet u sklopu ljetnog godišnjeg odmora. Također, parking platite na putu nazad do automobila kako bi izbjegli gužvu koja se stvori ispred blagajne na izlazu.

Karta i snalaženje

Iako na poleđini ulaznice ima iscrtana jednostavna karta, bilo bi dobro kupiti detaljnu kartu na ulazu kako bi bili upoznati sa svim puteljcima i prečicama, a ako ste avanturist, kako bi mogli proći sve skrivene kutke Parka. Parkom patroliraju renđeri koje također možete pitati za upute, a i sve važnije lokacije su označene putokazima s okvirnim vremenom hodanja do njih.

Divlje životinje

Nemojte da vas Plitvice zavaraju, iako se na njima nalazi veliki broj ljudi, ipak se radi o „divljini“, a divlje životinje ne poznaju granice Parka. I dok u jezerima možete prići pastrvama i raznim ribama na manje od metra, ne želite susresti medvjeda ili vuka na toj udaljenosti. Budite oprezni, pogotovo kada ste dalje od ulaza i kada se spusti mrak.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Kako doći do Nacionalnog Parka?

Iako postoje razni autobusni prijevozi do Plitvica, najbolji doživljaj je automobilom ili motociklom u toplijim mjesecima. Preporučujemo da dođete ranije kako bi pronašli parking na vrijeme i iskoristili što više danjeg svijetla za obilazak i fotografiranje. Kasniji dolazak, pogotovo u ljetnim mjesecima, može značiti čekanje za parkirno mjesto. Također možete bukirati i grupni obilazak u nekoj od agencija, u tom slučaju nećete morati tražiti parking ni čekati u redu za ulaznice ako je gužva.

Što obavezni pogledati?

Sa skoro 300 kvadratnih kilometara, praktički je ne moguće vidjeti sve u jednom danu, zato je najbolje planirati više posjeta ili višednevni posjet.

Na Gornjim jezerima posjet započnite na Prošćanskom jezeru, prvom i najvišem od Gornjih jezera. Kroz niz jezera i manjih vodopada, voda utječe u zadnje jezero na Gornjim jezerima – Kozjak. Ovaj dio Nacionalnog parka se odlikuje gušćom šumom i brojnim malim vodopadima. Donja jezera izgledaju malo drugačije ali nipošto nisu manje lijepa. Probijanjem vode kroz vapnenačke stijene priroda je stvorila jedinstvene oblike i prolaze koji odlikuju Donja jezera. Jezero Milanovac, kojeg puni voda iz Kozjaka je prvo po redu i serijom jezera dolazimo do posljednjeg većeg jezera, Novakoviča Brod. Iz njega jezera se prelijevaju u rijeku Koranu.

Veliki Prštavac je jedna od ikona Parka i privlači većinu posjetitelja. 28 metara visine izgleda impresivno, pogotovo kada ima više vode koja pršti i po okolnim stazama pa budite spremni da će vas malo smočiti.

Galovački Buk – zasigurno ste ga vidjeli na nekim od slikama Plitvičkih jezera, iako nije visok kao Veliki Prštavac, jedinstveni položaj ga čini bajkovitim, pogotovo kada sunce izlazi ili zalazi, a zlatne zrake probijaju kroz okolne krošnje

Milanovački slap – smješten između jezera Kozjak i Milanovac i smatra se granicom između Gornjih i Donjih jezera.

Veliki slap – najviši vodopad u Hrvatskoj ima više od 78 metara i prva je stvar koju uočite ako ulazite u Park s ulaza broj jedan. Vrlo kratkom šetnjom od ulaza možete doći blizu podnožja slapa i osjetiti njegovu pravu snagu, samo budite spremni da ćete biti mokri ako se probate približiti, pazite i na mobitele i fotoaparate.

Slap Sastavci – odmah do Velikog slapa se nalazi Slap Sastavci, koji vodu iz zadnjeg jezera vodi u rijeku Koranu. Uz Veliki Slap, Sastavci su isto tako uočljivi s ulaza jedan i vrlo često prva stvar koju turisti vide kada posjete Park.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Kako obići Park?

Kroz Nacionalni park je isprepletena mreža staza i puteljaka kojima možete obići sva jezera i vodopade. Preko jezera vas vode drvene staze i omogućavaju da se približite vodopadima i uživate u kristalnim vodama Parka. Postoji i par službenih ruta koje vas vode do najpoznatijih lokacija, variraju u dužini i prilagođeni su svim generacijama. Postoji i par dužih staza za one koji su u formi i žele obići i najzahtjevnije staze.

Naravno, s toliko opcija, ne morate pratiti preporučene staze već možete slobodno obilaziti kako vas je volja i gdje nema gužve jer ćete uvijek biti okruženi predivnom prirodom.

Prijevoz električnim autobusom je uključen u cijenu ulaznice i dobra je ideja skratiti malo šetnju ako vidite da pada mrak ili vam dodatna šetnja predstavlja problem. Vožnja autobusom u ljetnim mjesecima znači veliku gužvu ali autobusi često voze, svakih 30ak min,  pa je dovoljno samo pričekati na stanici u hladu.

Također možete i proći jezera brodom, cijena je besplatna tj. vožnja je uključena u cijenu ulaznice ali u ljetnim mjesecima budite spremni na čekanje zbog velikih redova i ograničenog broja mjesta u brodovima.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Još par općih savjeta

Ukoliko planirate provesti veći dio dana u šetnji, ponesite hranu i dovoljno vode po osobi. Iako šetnje nisu zahtjevne, ipak ćete biti cijeli dan na otvorenome. Provjerite vremensku prognozu, ako su najavljene visoke temperature, prilagodite količinu tekućine koju nosite i zaštitite se od sunca. Zaštitite kožu od sunca kremom i odjećom sa zaštitnim faktorom

Nosite udobnu obuću jer ćete cijeli dan biti na nogama i u pokretu. Nemojte kupiti nove tenisice ili cipele i prvi put ih nositi na Plitvice, potrudite se malo ih „razgaziti“ prije ili ponesite one za koje znate da su udobne. U zimskim mjesecima računajte na snijeg i skliske dijelove staza pa ponesite adekvatnu obuću. Ako znate da vas očekuje snijeg, ponesite i dereze za svaki slučaj, ne one alpinističke naravno, već neku „pješačku“ inačicu kojom nećete oštetiti drvene staze.

Uvijek je dobro ponijeti sa sobom nešto toplije u odnosu na ono što nosite ili zaštitu od kiše. Jutra na Plitvicama znaju biti dosta svježija u odnosu na podne, a kabanica će poslužiti i kada nema kiše ako ćete se htjeti približiti slapovima.

Ne bacajte smeće, sve što unesete u park probajte i iznijeti. Svu ambalažu i otpad spakirajte u ruksak ili torbu i izbacite na izlazu u kante za smeće. Nikako nemojte hraniti ribe i divlje životinje.

Iako je slikanje dozvoljeno, štoviše, vratit ćete se s nezaboravnim slikama, slikanje i snimanje dronovima je strogo zabranjeno i ne smijete ih unositi u područje Parka.

Sadržaj omogućio NP Plitvička jezera

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije