Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predvodili istraživanje

Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika! Glikanima otkrivaju dijabetes

Gordan Lauc
Igor Kralj/Pixsell
16.09.2017.
u 08:25

Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućava ranu dijagnostiku i djelovanje

Znanstvenici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i tvrtke Genos predvodili su veliko istraživanje provedeno u suradnji s kolegama iz Engleske, Škotske, Finske, Australije i Kine.

Analizirajući glikane vezane na proteine krvne plazme kod više od 1500 osoba s dijabetesom i zdravih pokazali su da glikanski biomarkeri mogu identificirati osobe s visokim rizikom za razvoj dijabetesa. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućava vrlo ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj dijabetesa odgodio ili čak potpuno izbjegao. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u jednom od vodećih međunarodnih časopisa u području dijabetesa “Diabetologia”.

Globalni lider

– Genos je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija. Ovo istraživanje nastavak je naših projekata na području dijabetesa koje realiziramo u suradnji s vodećim institucijama u zemlji i inozemstvu. Dosadašnji rezultati iznimno su obećavajući i nadamo se da ćemo analizu glikana plazme kao prediktora dijabetesa u obliku našeg patentiranog DiabRisk testa uskoro moći ponuditi na hrvatskom i svjetskom tržištu – kazao je prof. dr. sc. Gordan Lauc iz Genosa.

Prof. dr. sc. Olga Gornik s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta objasnila je kako glikani imaju izniman dijagnostički potencijal, no zbog svoje složenosti još nisu dovoljno istraženi, a novi test trebao bi omogućiti potencijalnim bolesnicima da odgode ili potpuno izbjegnu razvoj dijabetesa.

Projektom Centra kompetencija u personaliziranoj medicini isplaniran je veliki projekt kliničke validacije koji će obuhvatiti 2000 ispitanika u Hrvatskoj te im omogućiti da među prvima u svijetu isprobaju ovaj test.     

Komentara 3

Avatar zaštomitoćinišado
zaštomitoćinišado
08:53 16.09.2017.

Tako Hrvati,postaju zamorci EU!Zašto ne bi Slovenci bili prvi?Pa oni su im miljenici.

DU
Deleted user
08:23 12.10.2017.

Fantastično! Sad se vidi da sav javni novac i pažnja idu u krivom smjeru. Svako malo neka nevjerojatna vijest da su hrvaski znanstvenicii pronašli ovo - ono, pa Štimac radi najbrže električne aute, pa neki anonimac osvoji zlato (!) na svjetskom prvenstvu u gimnastici, ali čim neka udrugica digne glas odmah sve kamere na njih, pun ih je dnevnik. Kad bi bar mediji kao Večernji marginalizirali političare i sve takve politikante, Hrvatska bi preko noći bila normalnije mjesto za živjeti.

DU
Deleted user
10:03 03.10.2017.

Ovako sjajan uspjeh hrvatskih znanstvenika a samo jedan komentar!? Da je nešto o ustašama ili partizanima bilo bi na stotine komentara. Toliko o nama! Dok god ovakve stvari ne budu u javnom fokusu bit ćemo u moralnoj kaljuži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije