Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 25 godina

Većina umjetnih zglobova kuka i koljena traje dulje

Koljeno
Foto: Shutterstock
17.02.2019.
u 07:22

Teškoće koje se pojavljuju s umjetnim zglobovima kuka i koljena uglavnom su povezane s infekcijom i habanjem, ali rjeđe s lomom. U tom slučaju pacijentima je potrebna reugradnja, a tada su rizici za neuspjeh veći.

Osam od deset umjetnih zglobova koljena, odnosno šest od deset umjetnih zglobova kuka traje do 25 godina, navodi se u studiji koju je objavilo Sveučilište u Bristolu, a ti podaci govore da je rok trajanja endoproteza mnogo dulji nego što se vjerovalo i pomoći će pacijentima i kirurzima pri odabiru pravog trenutka za operaciju. 

Do danas je bilo malo podataka o uspješnosti umjetnih zglobova kuka i koljena. No studija objavljena u časopisu Lancet obuhvatila je operacije izvedene u razdoblju od 25 godina na više od  500.000 ljudi.

Ugradnja endoproteze kuka i koljena dvije su najučestalije operacije u ortopedskoj kirurgiji, ali liječnicima je uvijek teško kada trebaju odgovoriti pacijentu koliko će im trajati implantati. 

Gotovo 200.000 operacija bilo je izvedeno u 2017. u Engleskoj i Walesu i većina od njih pacijentima između 60 i 80 godina. 

Dr. Jonathan Evans, ortoped i voditelj studije podsjeća da se načelno može reći za koliko je godina predviđen vijek trajanja implantata, ali je malo bilo podataka o iskustvima pacijenata.

"S obzirom na bolju tehnologiju i tehniku u zadnjih 25 godina, očekujemo da umjetni zglob kuka i koljena traje dulje", a to je jako važno jer "se produljuje životni vijek i stanovništvo je sve starije".

Wendy Fryer (80), ugrađena je endoproteza kuka prije 17 godina i ona ističe da joj je ta operacija potpuno promijenila život. "Prije,  bila je to agonija, bilo je strašno", prisjeća se te ističe "Drugi dan nakon operacije, kao magijom, bol je iščezla". Danas Fryer igra redovito stolni tenis i badminton te uživa u vožnji biciklu i šetnjama.

Endoproteza kuka: 89 posto umjetnih zglobova trajalo je 15 godina; 70 posto 20 godina;  58 posto 25 godina

Potpuna endoproteza koljena: 93 posto trajalo je 15;  90 posto 20 i 82 posto 25 godina.

Djelomična endoproteza koljena:  77 posto trajalo je 15;  72 posto 20 i  70 posto 25 godina.

Znanstvenici koji su proveli studiju obuhvatili su podatke o ugradnji umjetnih zglobova u šest zemalja u zadnjih 15 godina - Australija, Finska, Danska, Novi Zeland, Norveška i Švedska. Podaci iz Velike Britanije nisu ušli u studiju jer ne sežu tako daleko.

Teškoće koje se pojavljuju s umjetnim zglobovima kuka i koljena uglavnom su povezane s infekcijom i habanjem, ali rjeđe s lomom. U tom slučaju pacijentima je potrebna reugradnja, a tada su rizici za neuspjeh veći. 

John Skinner iz Britanske udruge ortopeda napominje da će u budućnosti ugradnja implantata smanjiti potrebu reugradnje.

"To je sjajna vijest. Ortopedski kirurzi rade na tome da ugrađene endoproteze traju što dulje, jer stanovništvo stari i živi sve dulje".

"U početku su pacijentima bile ugrađivane endoproteze na samom kraju, gotovo prije nego što će izgubiti sposobnost hodanja i postati ovisni o invalidskim kolicima", kaže Skinner pa dodaje "Danas smo toliko napredovali da možemo ponuditi ugradnju i mlađim, aktivnijim pacijentima kako bismo im uklonili bol i učinili ih aktivnijima".

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

Ključne riječi

Komentara 1

JL
je'l to moguće
10:18 17.02.2019.

"Osam od deset umjetnih zglobova koljena, odnosno šest od deset umjetnih zglobova kuka traje do 25 godina, navodi se u studiji ..." Međutim, korisniku je isto tako važna informacija o najkraćem trajanju i u kojem postotku od provedenih operacija see takvi, nepovoljni slučajevi događaju. Ima li takvih informacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije