Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje i prije 5. godine života

Alarm za roditelje – pedijatrica otkriva simptome preuranjenog puberteta

doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek
Foto: VL
1/3
03.04.2018.
u 13:00

Kako prepoznati simptome, isključiti bolest kao uzrok preranog ulaska u pubertet te kako olakšati novonastalu situaciju cijeloj obitelji?

Pubertet je razdoblje u životu djeteta kada prolazi kroz promjene koje će donijeti fizičko sazrijevanje te ih učiniti spolno sposobnima za reprodukciju.

Kod ženskog spola javlja se prva menstruacija i ovulacija, a od fizičkih promjena primjetno se zaobljuju bokovi, rastu grudi i dlačice, ali uz tjelesne promjene, dolazi i do psihičkog sazrijevanja koje se ne događa istodobno s tjelesnim sazrijevanjem.

Što ako pubertet nastupi prerano?

Pojava sekundarnih spolnih obilježja prije osme godine u djevojčica te prije devete godine u dječaka upućuje na preuranjeni pubertet. Simptomi preuranjenog puberteta isti su kao kod pravog puberteta, no uzrok se ne može uvijek odrediti. Kod slučajeva kojima se uzrok zna, često je riječ o posljedici zdravstvenog stanja koje dovodi do preranog lučenja spolnih hormona te je svakako potrebno potražiti pomoć liječnika.

Kako je riječ o brojnim promjenama koje mogu biti uznemirujuće i za roditelja i za dijete, posebno zato što psihički razvoj djeteta ne prati fizičke promijene, važno je da roditelj ponudi razumijevanje, podršku i ljubav djetetu.

Kako prepoznati simptome, isključiti bolest kao uzrok preranog ulaska u pubertet te kako olakšati novonastalu situaciju cijeloj obitelji, u videoprilogu savjetuje doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek, docentica na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pročelnica Referentnog centra za dječju endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek
1/11

Komentara 19

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
13:06 03.04.2018.

Roditelji, perad sve vrste se šopa hormonima rasta kako bi u mjesec dana bila za prodaju umjesto 6 mjeseci i više koliko je potrebno da naraste! Hormoni te vrste dovode do preranog puberteta! Također hormon rasta poremeti imunološki sistem, stanice se počnu neobuzdano dijelit i tako nastaje rak!!! Ne jedite perad ako nije iz ORGANSKOG uzgoja!!!

Avatar poljicanin
poljicanin
16:59 03.04.2018.

Nekima pubertet traje do kraja života,barem po ponašanju...

LJ
ljeto90
21:10 03.04.2018.

Pa hrana je sve gora neznaš što jedeš zrak voda puno plastike oko nas sve to utječe na razvoj djece??????????vidim da je nekim komentatorima smješno???sve više djece oboljeva od karcinoma???pa neka vam je i dalje članak smješan????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije