Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dar

Večernji svojim čitateljima daruje slanu i slatku adventsku kuharicu!

Večernji svojim čitateljima daruje slanu i slatku adventsku kuharicu!
Foto: VL
14.12.2018.
u 15:21

U nedjelju uz Večernji list ne propustite slanu, a u utorak slatku kuharicu

Jela koja se na blagdanskim stolovima poslužuju već stoljećima temelj su kuharice slanih jela koju uz Večernji list darujemo u nedjelju 16. prosinca. Kako bismo ih izabrali, prelistali smo stare knjige, one s receptima, kao i one koji opisuju blagdanske običaje, raspitali se kod čuvara narodnih običaja, pregledali muzejske arhive te koncipirali knjižicu s 40 recepata. Ima ih iz svih hrvatskih regija, a kuharica je podijeljena na recepte za Badnjak, Božić i Novu godinu, s obale i kontinenta.

Pročitati se može kako se radi smuđ na orly način, zagorska juha od štrukli, istarski bakalar s posuticama, brački brudet, slavonski perkelt, a saznati se može i što su šibenske luganige, samaštrani jezik te kako se priprema kopun "na divlje". Čitajte i koja je razlika između ruske i francuske salate, viške i komiške pogače te koje se jelo u Splitu pripremalo za Badnjak prije nego što je bakalar preuzeo funkciju kao glavna namirnica toga dana.

U utorak 18. prosinca čitateljima Večernjeg darujemo slatku adventsku kuharicu. Međimurska bidra, istarska pandešpanja, rapska torta, korčulanski klašuni, daruvarske medvjeđe šape... samo su neki od 30 recepata koje smo skupili u slatkoj blagdanskoj kuharici. Podijelili smo je na kolače od dizanog tijesta, biskvite, torte, ima tu i kuglica, sitnih kolača koji se režu u pravilne pravokutne oblike, onih koji se rade uz pomoć modlica, tu su i pržene slastice poput fritula i kroštula te želei. Recepte za neizostavne londonere, mađarice i orahnjaču tražili smo i od iskusnih domaćica, ali zavirili smo i u knjige koje čuvaju recepte stare i više od stotinu godina. Pokušajte napraviti i paške baškotine, čiji izvorni recept čuvaju časne sestre u benediktinskom samostanu sv. Margarite na Pagu, a mi donosimo onaj koji prave paške domaćice.

Ne propustite naše adventske kuharice i sa svojim obiteljima uživajte u najukusnijim receptima!

Slasne blagdane želi vam vaš Večernji list!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije