Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo odbrojavanje

Večernjak na "Jezerima" juriša na ovogodišnji tron Fiumanke

fiumanka
nnn
02.06.2011.
u 15:10

Kvarner će od 9. do 12. lipnja zabijeliti jedra tisuće jedrilica, a jedriličari i svi oni zaljubljenici u more te oni koji će to tek postati natjecat će se na najvećoj regati na ovom djelu Jadrana – Fiumanki

Praznik jedrenja i ove se godine slavi gdje drugdje doli – u Rijeci!  Kvarner će od 9. do 12. lipnja zabijeliti jedra tisuće jedrilica, a jedriličari i svi oni zaljubljenici u more te oni koji će to tek postati natjecat će se na najvećoj regati na ovom djelu Jadrana – Fiumanki. Dvanaesto izdanje Fiumanke, regate na kojoj se žele pojaviti i sudjelovati svi koji u svijetu nautike pod jedrima nešto znače, okupit će se u Rijeci čija će luka ponovno ugostiti domaće i strane nautičare te predstavnike medija.  

Riječka luka u vrijeme održavanja Fiumanke nalik je najvećoj i najživljoj marini. Taj se vikend u luci traži vez više. Stotine jedara, kilometri konopa i šušur koji prati pripreme za isplovljavanje i trku valja doživjeti pa organizatori pozivaju i one koji ne jedre da taj vikend posjete Rijeku.

Za svaki gušt ponešto  

Pod zajedničkim nazivom Fiumanka i ove godine jedre brojne regate za svaki gušt. Devetog lipnja u podne u Zadru starta Liburnijska regata koja će se jedriti na ruti Zadar – Rijeka. Osim što spaja dva grada, ona obnavlja priču o Liburnima, narodu s mora. Danas su, tjedan dana uoči Fiumanke, u yacht-restoranu Terminal, svoj potpis na jedro podrške ovoj jedinstvenoj nautičkoj manifestaciji stavili njezini pokrovitelji i sponzori među kojima je najveći Ina, zlatni sponzor Fiumanke. Podršku Fiumanki pružili su i Janaf, Strabag, Gillette i Plodine, Croatia osiguranje, Tower centar, Ventex, JPS i mnogi drugi bez kojih Fiumanke u ovakvom obliku ne bi bilo. Kako ništa ne prolazi bez medija, njihovi će se predstavnici pod jedrima boriti za tron 5. Press Fiumanke.

Večernjak juriša na Jezerima

Posada Večernjeg lista svoje će boje braniti na ACI-jevoj jedrilici ‘'Jezera'’. Uvod u veliku završnicu 10. lipnja pripada Rotary Fiumanki na kojoj se jedri za humanitarni cilj i Press Fiumanki, bez koje je ovaj blagdan jedrenja postao nezamisliv! Press Fiumanka prerasla je u najorganiziraniju medijsku regatu i jedinstveni višeboj predstavnika sedme sile u Europi. Rezultat ovakva druženja na moru jest afirmacija Fiumanke, ali i širenje ljubavi i strasti prema jedrenju među novinarima, a to znači i među njihovim gledateljima, slušateljima i čitateljima. Za prestižnu titulu najboljeg među jednakima borit će se: HRT, NOVA, RTL, TV KOPAR, MTV (HU), BTP (VOJVODINA), VJESNIK, VEČERNJI LIST, NOVI LIST, HR i RADIO RIJEKA, TOTALNI FM i INDEX.HR.  

Jedriti se mora...

A da se jedriti može i bez mora i brodova, dokazuje Virtualna Fiumanka koja je među brojnim jedriličarima našla svoje poklonike. Dovoljna je želja za uzbuđenjem, natjecateljski duh i spretne ruke. Najspretniji među natjecateljima imat će priliku okušati se u stvarnom jedrenju i to na jedrilici VOR70 Pewag na Fiumanki. Jedrenje završava u subotu 11. lipnja, kada sve regate postaju jedna – Velika Fiumanka. Sudeći prema najavama, u 11 sati na startnoj liniji ispred Riječkog lukobrana moglo bi se naći 200 jedrilica, podijeljenih na obiteljske i regatne krstaše. Najdužu rutu, Rijeka – Omišalj – Rijeka zajedrit će sportski krstaši koji je s lakoćom mogu svladati, bez obzira na uvjete. Na ruti Rijeka – Žurkovo – Rijeka jedre obiteljski krstaši. Najkraću rutu jedre barke tradicionalne gradnje jer njihova je zadaća da budu čuvari baštine, a sportsko nadmetanje prepuštaju "mlađima“, onima čija godina proizvodnje ne seže daleko u prošlost. Kao i svake godine, Fiumanka će jedriličarima, svim Riječanima i njihovim gostima ponuditi dva dana fešte na Gatu Karoline Riječke i terminalu. Najvažnija dopuna sadržajima na kopnu svakako je novi sajam jedrenja. U suradnji s tvrtkom Riječki sajam, na prostoru Rive Boduli svoje mjesto naći će svi izlagači čija je ponuda vezana uz opremu za more i jedrenje. Ulaz za posjetitelje je besplatan, kao i svi ostali sadržaji Fiumanke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije