Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogu naučiti osnove

Vaš pas zna matematiku i zna kada ga lažete!

Shutterstock
19.12.2019.
u 09:11

Prestanite govoriti svom psu kako nemate više nagradica za njega jer oni jasno vide iste u vašem džepu.

Istina je da vaši psi nisu tako blesavi kako mislite i da razumiju koncept brojanja kao 'više', 'manje', piše metro.co.uk.

Na istraživanju su psi ležali mirno i pratile su se njihove reakcije na različit broj točaka koje su se projektirale na zid. Parietotemporalni korteks reagirao je na razlike u broju točkica - što je znanstveni način da kažu da su prepoznali da se četiri točke razlikuju od dvije točke - i na taj način zna ako lažete i kažete da nemate poslastica kad je on vidio četiri u vašoj ruci ranije (a vi ste mu dali samo dva). Dakle, u određenom smislu psi mogu raditi vrlo osnovnu matematiku

Foto: Shutterstock

U istraživanju je sudjelovalo 11 pasa različitih pasmina. Osam njih pokazalo je veću aktivaciju u parietotemporalnom korteksu. Smatra se da psi prirodno mogu razumjeti brojeve, količine i 'više' ili 'manje', jer će u divljini možda trebati brzo procijeniti broj objekata u prizoru, kao što je broj predatora koji se približavaju ili količina dostupne hrane. 

Prva autorica istraživanja, Lauren Aulet, rekla je: "Išli smo ravno do izvora, promatrajući pseće mozgove, kako bismo izravno shvatili što rade njihovi neuroni kad psi vide različite količine točkica. To nam je omogućilo zaobići slabosti prethodnih istraživanj ponašanja pasa i nekih drugih vrsta."

Komentara 7

KI
kiseli
08:07 19.12.2019.

Kažu da psi u samo 20% slučajeva ne razumiju što im govorite. Što bi značilo da mene moj u 80% slučajeva zapravo zajebava

KE
kelab
19:27 20.12.2019.

Moj njemacki ovcar bjezi od kolacica ka djava od krstene vode.

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
10:51 19.12.2019.

Kaže se "kad mu lažete" a ne "kad ga lažete". Ako se u Zagrebu još uvijek govori hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije