Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastu u snu

Vaš mališan mnogo spava? To je samo znak da ubrzano raste

djeca
Photos.com
03.05.2011.
u 09:30

Američki znanstvenici napokon su dokazali da su dječji san i rast izravno povezani – djeca koja više spavaju mnogo brže napreduju

Tijekom istraživanja na Sveučilištu Atlanta Georgia 23 roditelja bilježila su koliko su njihova djeca, kojima je bilo samo 12 dana, spavala. Pratili su ih do četvrtog, odnosno do 17. mjeseca života. Znanstvenici su otkrili kako se razina hormona rasta povećavala kad su djeca zaspala.

Hormoni tijekom sna stimuliraju rast kostiju, što može čak donijeti i određene bolove zbog čega se, kažu stručnjaci, novorođenčad zna noću često buditi.

Istraživanja američkih znanstvenika potiču predviđanja koliko će novorođenčad narasti. Naime, djeca spavaju, u prosjeku, četiri i pol sata dulje na dan prije intenzivna rasta, uz tri redovita prosječna dnevna spavanja.

U istraživanju objavljenu u časopisu Sleep tvrdi se da će dijete imati iznenadan rast u roku od 48 sati od tih nenadanih napadaja spavanja.

Ako vam se čini da je vašem djetetu potrebno više sna, vjerojatno iznenadno raste. Znanstvenici kažu da se postotak rasta povećava čak 43 posto sa svakom dodatnom epizodom sna, a raste na 20 posto sa svakim satom sna. Zapazite li stoga da vaš mališan spava više no što je uobičajeno, a pritom nema nikakvih drugih simptoma, ne paničarite – vaše dijete samo – raste.

– Rezultati pokazuju da djeca intenzivno rastu u snu – kaže autor studije dr. Michelle Lampl sa Sveučilišta Atlanta Georgia.

– Dulji san povezan je s bržim rastom – zaključio je. No iako spavanje utječe na rast, istraživači kažu da se ne može svaki iznenadan rast predvidjeti samo po tome.

Mnoga djece intenzivno rastu tek u tinejdžerskim danima, pa nerijetko za trajanja puberteta izrastu i do 20 centimetara u visinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije