Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljska

Varšava - zanemarena ljepotica Europe

varšava
17.01.2010.
u 15:00

Povijesni, stari dio Varšave izgleda kao da je zastao u nekim dalekim vremenima, dok moderni dio grada sve više poprima izgled suvremene metropole koja se polako rješava obilježja socijalizma

Povijesni, stari dio Varšave izgleda kao da je zastao u nekim dalekim vremenima, dok moderni dio grada zahvaljujući ulasku u Europsku uniju sve više poprima izgled suvremene metropole koja se polako ali sigurno rješava starih glomaznih zgrada iz doba socrealizma. Spomenimo samo da je Varšava nekada, pa sve do Drugoga svjetskog rata, živjela punim plućima baš kao svi tadašnji veliki europski gradovi: obrtnici, kavane, opera, koncerti, sveučilište, trgovina, putovanja... a onda je s izbijanjem rata sve naglo prekinuto, da bi kulminiralo 1944. godine kada je 90% grada sravnjeno sa zemljom. Sama ta činjenica danas bi u svakom trebala izazvati dubok osjećaj poštovanja prema poljskom narodu te njegovoj svijesti i sposobnosti da se digne iz pepela te svijetu uz pomoć vrijednih restauratora ponovno prikaže svoju baštinu onakvom kakva je nekada bila. Varšavu obilježava i vrlo živa kulturna scena. Gotovo kao u svim članicama bivšeg Varšavskog pakta, kulturni život oduvijek je bio, i još uvijek jest, vrlo živ, a s dolaskom demokracije sve je potpomognuto sredstvima europskih prijatelja, zaklada i sponzora. Svoje kulturne apetite zasigurno ćete moći utažiti u nekom od 27 muzeja, 20 kazališta, na koncertu nacionalne filharmonije, u operi ili gledajući neki od poznatih broadwayskih mjuzikla pjevanih na poljskom!

Što vidjeti

STARE MIASTO – Najstarija četvrt Varšave. Proteže se uz obalu rijeke Visle i u njoj se nalaze najznačajnije gradske turističke atrakcije. Središte starog dijela grada njegov je glavni trg (Plac Zamkowy), poznat po obojenim baroknim i renesansnim fasadama kuća, zidinama, kuli Barbakan iz 16. stoljeća, katedrali svetog Ivana i mnogobrojnim srednjovjekovnim ulicama. U ulicama vrijeme kao da je stalo, samo kafići i restorani, mnogobrojni dućančići ukazuju da ste u sadašnjosti. Stari grad je Unescov spomenik kulture.

PLAC ZAMKOWY – Trg u starome gradu početna je točka svakog razgledanja Varšave. Kočije s pomno uređenim konjima čekaju da sjednete i da vas povedu u avanturu obilaska starog grada. Ovdje se nalazi i Povijesni muzej sa 60 izložbenih soba, ali i malo kino u kojem možete pogledati dokumentarni film koji prikazuje uništavanje i rekonstrukciju grada. Film se prikazuje i na engleskom jeziku u 12 sati utorkom i nedjeljom.

ZAMEK KROLEWSKI  – Kraljevska palača remek-djelo je restauratorstva. Naime palača koja potječe iz 16. stoljeća obnovljana je između 1970. i 1984. godine, jer su je Nijemci sravnili sa zemljom, kao uostalom i cijeli stari dio Varšave. U stara vremena palača je služila za zasjedanje poljsko-litavskog parlamenta. U prizemlju se nalaze sobe suda i parlamentaraca, dok na prvome katu možete posjetiti kraljevski apartman. Osobito je lijepo razgledati balsku dvoranu i njezine zlatne stupove. Dvorac danas turisti posjećuju zbog muzeja stilskog namještaja, tapiserija i porculana.

CRKVA SVETE ANE – Jedna je od najstarijih građevina u Varšavi. Prvotna crkva sagrađena je 1454. godine, tijekom švedske invazije je uništena, da bi potom bila obnovljena te od 1788. godine nije mijenjala svoj izgled. Interesantna je zbog svog neoklasicističke fasade s četiri skulpture evanđelista. Interijer u barkoknom stilu ukrašen je brojnim freskama. Vrlo je popularno sklapanje brakova u ovoj crkvi jer se vjeruje da će u tom slučaju brak biti sretan. Svakako se popnite na vidikovac pokraj crkve.

KRALJEVSKA RUTA – Trakt Królewski, kako je nazivaju Poljaci, spaja stari dio grada, kraljevsku palaču Królewski, s kraljevskom rezidencijom Jana III. Sobieskog, Wilanow. Dugačak je deset kilometara i teče paralelno s rijekom Vislu. Nekada su na tome putu stajale najljepše vile varšavskih bogataša, a danas se tu s vilama isprepleću različite znamenitosti, skupi hoteli, parkovi, vrtovi, skupi butici, kafići i restorani, pa je stoga ova ruta dio svakog razgledanja Varšave. Vrlo dobra prilika za to da umjetnost spojite sa šopingom!

PAŁAC W WILANOWIE – Palaču je dao sagraditi  u 17. stoljeću kralj Jan III. Sobieski, prepustivši taj posao arhitektu Augustynu Locci. Barokna palača s vrtom zasjala je punim sjajem 1696. godine. Njezin obilazak, osobito ljeti, pravo je osvježenje nakon ugrijanog grada. U galeriji možete upoznati poljsku povijest razgledavši izložbu s portretima poznatih Poljaka. Ovdje imate prigodu posjetiti i izložbu postera – prvu takvu na svijetu.

PAŁAC KULTURY I NAUKI –  Staljin je Varšavi poklonio neboder, tj. Palaču kulture i znanosti koja je najviša zgrada u cijeloj Poljskoj. Još i danas postoji dvojako mišljenje o toj zgradi: jedni misle da se radi o staljinističkom gigantu, a za druge je ona izvanredno arhitektonsko djelo. Nekadašnja dvorana za velike političke partijske kongrese danas je pretvorena u koncertnu dvoranu. S 30. kata bacite pogled na panoramu Varšave. Nezaboravno!

ŽIDOVSKI GETO – Varšava je bila poznata kao druga najveća židovska zajednica na svijetu, odmah nakon one u New Yorku. Nacisti su sve Židove 1940. godine skupili u gradskoj četvrti Nalewski, u kojoj je ubrzo živjelo više od 450.000 ljudi. Okruženi zidom visokim tri metra, bez parkova, trgova i slobodnih prostora, sa spoznajom da je izlaz iz stiješnjenog prostora jedino smrt, stanovnici su živjeli s trajnim osjećajem tjeskobe, što može osjetiti i svatko tko razgleda spomenik Umschlagplatz – mjesto s kojeg su ljudi odvoženi teretnim vagonima u Treblinku.

RODNA KUĆA MARIJE SKŁODOWSKE CURIE – Želite li upoznati život slavne dvostruke nobelovke i njezina muža, posjetite njezinu rodnu kuću u kojoj su izloženi predmeti i originalni instrumenti korišteni u pokusima iz kemije i fizike.

NARODOWE – Nacionalni muzej oduševit će poklonike lijepe umjetnosti. Osim nizozemskih, talijanskih, flamanskih i njemačkih slikara, osobitu pažnju zaslužuju poljski slikari s galerijama djela nastalih od 16. stoljeća pa sve do naših dana. Nezaobilazna je Madona s djetetom Sandra Botticcelija kao i panoramski prikazi Varšave Bernarda Bellotta  po kojima je postao poznat po cijelom svijetu.

Gdje kupovati

Kada se odlučite za šoping, navratite do ulica Chmielna, Marszalkowska ili obiđite aleju Zerozolimskie. Poljaci najviše šopingiraju u centrima izvan grada jer kupovanje spajaju s posjetom kinu ili s druženjem u kafićima i restoranima. Dva omiljena šoping-centra su Galeria Centrum, koja se nalazi u ulici Marszalkowska, i Arkadia u aleji Jana Pawela II (Ivana Pavla II.) Suvenire potražite u starom dijelu grada na štandovima ili u malim galerijama.

BUVLJACI – Varšava je poznata i po svojim buvljacima Koło and Bronisze. Na svim buvljacima u Europi možete naći tapiserije, porculan, srebro, odjeću i nakit, iglu i lokomotivu, no razlika je što se ovdje mogu naći izuzetni komadi namještaja zbog kojih kolekcionari dolete i avionom.

SUVENIRI  – Želite li ponijeti nešto zaista originalno, osim magneta za frižider, jantara i srebra, potražite posuđe Boleslawiec. Tradicija izrade keramičkog posuđa s karakterističnim plavo-bijelim dizajnom potječe iz 19. soljeća. Posuđe možete kupiti u dućanima u gradu, a i posjet tvornici ANKO u ulici Modzelwskiego 79 pravi je raj za fanove te vrste posuđa. Originalan poklon je i poznata votka Żubrówka. Aromatizirana je  travama ubranim u nacionalnom parku Białowieża u kojem živi jedina vrsta europskog bizona – Żubra, koji se tom travom hrani.

ZAPIECEK – Poljski nakit prepoznajemo po srebru i po jantaru. Jantar ćete pronaći u mnogim galerijama u cijelom starom dijelu grada. No, prava mala umjetnička djela potražite u galeriji Zapiecek (Zapiecek 1).

ANTIKVARIJATI – Kraljevska ruta je fantastična za sve one koji vole knjige, prelistavati ih ili kupiti. Antikvarijati se nižu kao perle na ogrlici. Kosmos je jedna od perli koje ne treba zaobići.

Gdje jesti

Tradicionalna poljska kuhinja uključuje puno svježeg i kuhanog povrća, juhe, palačinke od krumpira, haringe i obavezne kobasice (kielbasy). Danas se ne može dogoditi da se u restoranima nema što jesti. No ipak, ako želite jesti na nekim fancy mjestima, rezervirajte mjesto i pripremite napojnicu (10% od iznosa računa). Ako vrijeme radije trošite na šoping i razgledanje grada, onda kupite na kiosku sendvič zapiekanki (polovica kifle na kojoj su zapečene gljive, sir...).

U FUKIERA – Restoran u kojem rado ručaju Tony Blair, Roman Polanski ili Catherine Deneuve smješten je na glavnom trgu u Starom gradu. Vlasnica restorana Magda Gessler osim što je sama dizajnirala restoran na stol je iznijela i najstarija poljska jela. Ugodan interijer miriše po cvijeću, svijećama i aromatičnom bilju. Jelo je izvrsno, što potvrđuje i dugačka lista rezervacija.

POD BARYLKA – Miran i ugodan pub poznat je u cijeloj Varšavi po izvsnom izboru piva uz koje će vam rado servirati pecivo, šunku, gljive... (Garbarska 5/7)

CAFE BLIKLE – Varšava ima vrlo bogatu kavansku scenu. Na najpoznatijoj varšavskoj ulici (Nowa Swiat 33) smjestila se i najpoznatija kavana u gradu. Otkad je osnovana 1869. godine uvijek je puna ljudi. Zaštitni znak kavane su pączki (krafne), ali ne treba se previše opirati ni tortama, kolaču od šljiva ili roladi od maka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije