Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klonite se sunca i dima

Uz volumen i elastičnost s godinama usne gube i boju: Usporite taj proces ovim trikovima

Instagram/cosmlips
08.02.2021.
u 07:00

Zbog smanjenja kolagena nastaju promjene u volumenu i u pigmentu usana, a kolagen smanjujemo i sami, izlažući se jakim zrakama sunca i dimu cigareta, što dodatno ubrzava promjene pigmenta

Koža oko usana izrazito je tanka, gotovo kao ona oko očiju, zbog čega će se baš na tom dijelu lica znakovi starenja često najprije vidjeti. No, ne znaju svi da uz volumen i elastičnost usne s godinama na žalost gube i crveni pigment, pa osim što se stanjuju i boja im polako blijedi.

Naime usne se sastoje od dva dijela - usne kože i usne sluznice koja u sebi sadrži crveni pigment, pa je odgovorna za razliku boje usana od boje ostatka lica. 

- Sluznica je tanja od ostatka kože na usnama jer se sastoji od manje slojeva, a sadrži i mnogo sitnih krvnih žila, kapilara - objasnila je dermatologinja Marisa Garshick, te dodala da su zbog te stanjene kože i žilice na usnama nekima jače vidljive .

Kako starimo, objasnila je, usne se stanjuju i gube vlagu, što dovodi do njihovog isušivanja pa im se i cjelokupni izgled i boja mogu promijeniti.

To se, kaže Garshick , događa zbog smanjene razine kolagena u koži, koja već u 20-ima počinje opadati i to otprilike po jedan posto godišnje.

- Zbog manjka kolagena nastaju promjene u volumenu i u pigmentu usana, a kolagen u koži si smanjujemo i sami, izlažući se jakim zrakama sunca i dimu cigareta - kaže dermatologinja, jer sunce i dim dodatno ubrzavaju promjene pigmenta usne.

Što savjetuju stručnjaci:

1. Dodajte koži malo kolagena s kolagenskim dodacima prehrani 

Iako je gubitak kolagena s godinama neizbježna i prirodna pojava, istraživanja su pokazala da kolagen koji se uzima kroz dodatke prehrani isto djeluje na fibroblaste stanice, odnosno stanice zaslužne za stvaranje kolagena i elastina u koži. Studije kažu i da one mogu onda poboljšati elastičnost kože, hidrataciju, ali i dermalnu gustoću. 

A kako biste bili sigurni da nećete sami ubrzati gubitak pigmenta usana, usne uvijek štitite od UV zračenja i od dima cigarete.

- Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica - kaže estetska medicinska sestra Shawna Jones i svjetuje da potražite proizvode za sunčanje koji sadrže titan dioksid ili cink oksid i druge aktivne sastojke (poput npr. hijaluronske kiseline) za hidrataciju i zaglađivanje usana.

Unatoč pandemiji, Douglas parfumerije zabilježile odlične brojke koje potvrđuju stabilno poslovanje

1/8

2. Vlažite i hidratizirajte usne

Hidratizirane usne izgledaju 'življe' od ispucalih usana, napominje dr. Garshick i preporučuje da ih se s proizvodima poput balzama stalno dodatno vlaži, pogotovo u zimskim mjesecima-

- Možete koristiti i maske za usne, a kako je koža propusnija noću, njeni vam hranjivi sastojci mogu pomoći da ujutro imate usne glatke kao kod male bebe - rekla je Garshick.

3. Koristite ruževe i sjajila 'jačih' boja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Galina (@cherrryboomb)

Ako vam gubitak boje još uvijek smeta, srećom dostupni su ruževi s kojima usne 'hrabro' možete obojiti u crveno, rekla je Garshick za Mind Body Green, a savjetuje i nanošenje sjajila povrh ruža, jer ono u sebi obično ima i hidratantne sastojke.

Toliko je lego kockica proizvedeno da, kada bi se podijelile ljudima na svijetu, svaka osoba bi ih imala 80

Toliko je lego kockica proizvedeno da, kada bi se podijelile ljudima na svijetu, svaka osoba bi ih imala 80.

Toliko je lego kockica proizvedeno da, kada bi se podijelile ljudima na svijetu, svaka osoba bi ih imala 80.

Objavljuje Večernji list u Četvrtak, 28. siječnja 2021.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije