Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedmodnevno čišćenje

Uz ovu prehranu osjećat ćete se bolje, oči će vam sjajiti, imat ćete manje kilograma...

Zdrav život, sretan par
Foto: Thinkstock
1/2
08.08.2017.
u 17:02

Od čega napraviti sok kad je bolje pripremiti smoothie, a kada piti juhe ili čaj?

Neke vrste voća koje su naizgled kisele – limeta, limun, grejp – zapravo alkaliziraju tijelo. Želite li pojesti nešto kiselo, najbolje je da to učinite ujutro. Jedete li sirovu hranu navečer, fermentirat će u želucu jer tijelo jednostavno neće imati dovoljno vremena da je probavi. Jer, ne spavate samo vi, spava i vaše tijelo. Zato sirovu hranu treba jesti ranije, da tijelo ima dovoljno vremena da iskoristi hranjive tvari.

Čišćenje od otrova

Ovo su samo neki od savjeta iz knjige dr. Stephana Domeniga “Alkalni sokovi&smoothieji”, izišle nakon uspjeha koji je postigla knjiga “Alkalna prehrana”.

– Mogli biste zaključiti da nećete jesti onoliko koliko ste dosad jeli budete li se pridržavali ovog plana prehrane. To je točno i nužno jer gotovo svi jedemo previše, a ono što ćete piti tijekom kure čišćenja vrlo je hranjivo. Uz to, smoothie, sok juha i voda hidratiziraju organizam i tako mu pomažu da se očisti od otrova – ističe dr. Domenig. Čišćenje koje preporučuje zamišljeno je kao oporavak organizma, a s nutritivno izbalansiranim sokovima, smoothiejima i juhama pomoći ćete organizmu da se oporavi od nedostatka vitamina, minerala i vlakana. Upravo je sedmodnevno čišćenje brz način da ih uvrstite u prehranu, za što će vam tijelo biti zahvalno. Sokovi i juhe koje sami pripremite bolji su od onih iz trgovine. Uz to što možete sami paziti i odrediti njihov sastav, svježi su pa su u njima i hranjive tvari i vitamini sačuvani.

Ne zaboravite šetnju

Od čega napraviti sok kad je bolje pripremiti smoothie, a kada piti juhe ili čaj? Kako se pripremiti i što vam treba, odgovore na sva ova pitanja naći ćete u knjizi dr. Domeniga koju je izdala Školska knjiga. A kao poticaj da krenete, možda će vam biti dovoljno objašnjenje autora knjige.

– Osjećat ćete se mnogo bolje, a i izgledat ćete mnogo bolje. Oči će vam biti bistre i sjajne. Koža će vam blistati, a probavni sustav raditi kao nikad prije. Doživjet ćete neke nevjerojatne okuse i mirise i uživati u raznovrsnim receptima. E da, uz to ćete vjerojatno malo smršavjeti – kaže dr. Domenig. No, kako je prehrana tek pola priče, usredotočite li se samo na nju, željena promjena ipak će izostati. Posebno ako ste cijele dane u ležećem ili sjedećem položaju. Zato ne zaboravite na tjelovježbu. Ne morate dizati utege, za dobru probavu dovoljna je i šetnja.

Foto: pixabay

SOK ZA DOBRO JUTRO

Za prvi dan potreban nam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažit će gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok salatnog povrća za hranjiv početak dana.

Sastojci: ½ grejpa, 1 limun, 2 stabljike celera listaša, ½ krastavca, 3 rotkvice, 1 crvena jabuka, 2 cm đumbira

Priprema: ogulite grejp i limun – ostavite malo bijele kožice pod korom jer je bogatija mineralima i vlaknima od samog voća. Iscijedite grejp i limun. Pripremite sok od celera. Ogulite krastavac (osobito ako je bio premazan voskom) te i njega stavite u sokovnik. Potom dodajte rotkvice, a ako im je lišće svježe, i njega dodajte u sok. Jabuku narežite na četvrtine, dodajte u sok. Ogulite đumbir, pa i njega stavite u sokovnik. Sok dobro promiješajte i ulijte u čašu.

SOK OD KIVIJA, RAŠTIKE I METVICE

Okusi se u ovom soku dobro prožimaju – savršen je za kasno ljetno popodne ili kao podsjetnik na ljeto u zimskim mjesecima

Sastojci: 1 naranča, 4 lista raštike, 1 kivi, stabljika metvice

Priprema: Naranču ogulite i stavite u sokovnik. S raštike odrežite stabljike i listove stavite u sokovnik. Dobro izmiksajte i ulijte u čašu.

Napomen: u trgovinama se može naći i tzv. zlatni kivi koji ne treba guliti jer nema dlačica. Kora s dlačicama je hranjiva i bogata vlaknima, ali okus nije za svakoga.

SOK OD GREJPA, LIMUNA I LIMETE

Crveni grejp slađi je od žutog, no jednako dobro osvježava i pun je vitamina C. Sok možete zasladiti s malo meda ili nekoliko listića stevije. U ovom receptu vidjet ćete kako jake napitke razblažiti i produljiti im vijek trajanja; mnogi kupovni sokovi previše su gusti za naš probavni sustav.

Sastojci: 1 crveni grejp, 1 limun, 1 limeta, 1 žličica meda ili 2 lista stevije, po želji 125 ml vode, 1 stabljika metvice

Priprema: Ovaj sok možete pripremiti ručno, cjediljkom za citruse – voće prepolovite i iscijedite. Odlučite li se za sokovnik, ogulite grejp, limun i limetu i izvadite koštice. Razdijelite ih na kriške i stavite u sokovnik. Dodajte med ili steviju (po želji) i dobro izmiksajte. Ulijte u čašu i prelijte vodom. Otrgnite listiće metvice, stavite ih u zdjelicu ili mužar i gnječite kako bi metvica pustila ulje. Dodajte je soku za ukras.

NAPOMENA: Listovi stevije imaju prirodnu slatkoću i odlična su zamjena za šećer.

Želite li slađe napitke, stavite ih u sok i smoothie.

TROPSKA OLUJA

Sve tropsko voće bogato je vitaminima A i C i manganom i zato je vrlo korisno zimi kad imamo malo drugog zrelog voća. Kupujete li cijele plodove, držite ih u hladnjaku i upotrijebite što prije. Nemojte pripremati velike količine soka jer vitamini i minerali brzo oksidiraju.

Sastojci: kolut ananasa debljine 5 cm, ½ manga, ¼ dinje, 250 ml kokosove vode

Priprema: ananas, mango i dinju ogulite i krupnije narežite. Stavite u blender, dodajte kokosovu vodu i miksajte minutu dok smjesa ne postane glatka.

BOMBA OD BOBICA

Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, ali tamne kupine, borovnice i crno grožđe malo su ukusniji i imaju više antioksidacijskih elemenata nego crveno voće. Ljeti uzmite crne i crvene ribizle (otrgnite ih sa stabljika) i za promjenu kušajte crveni ili zeleni ogrozd i egzotične jagodaste bobice.

Sastojci: 50 g kupina, 50 g borovnica, 50 g jagoda, 50 g crnog ili crvenog grožđa, 125 ml kokosove vode, 1 limeta

Priprema: proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju i pažljivo ih operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i kokosovu vodu te uključite na minutu kako biste dobili glatku smjesu. Limetu prerežite popola i rukom iscijedite. Dodajte soku u blenderu po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti.

Donosimo 
5 savjeta 
za čišćenje organizma

1. Uživajte u svojim sokovima

Odaberite lijepu čašu, šalicu ili zdjelu. Sjednite. Odvojite dovoljno vremena. Uživajte. Ovo je vaše vrijeme za opuštanje i uživanje u ukusnoj i zdravoj hrani koju ste sami sebi pripremili.

2. Ne sklanjajte voće i povrće

Izložite voće i povrće u svojoj kuhinji, nemojte ga sklanjati. Svježe začinsko bilje, hrpice prekrasnog povrća i voća izgledaaju privlačno i mogu potaknuti na neobične kombinacije.

3. Priprema je jako važna

Povrtni čaj skuhajte si večer prije. Neka ga bude dovoljno kako biste za njim posegnuli ako ožednite ili ogladnite. Prije spavanja povrće i voće za doručak složite na tanjur.

4. Pokušajte jesti u isto vrijeme

Odredite vrijeme za doručak, ručak i večeru i nastojte ga se držati. Tako ćete moći unaprijed planirati, a tijelo će znati kada može očekivati jelo. Pokušajte ne jesti prije spavanja.

5. Ponesite ga od kuće

Možda ćete sokovnik moći odnijeti na posao. Ako to nije moguće, sok ili smoothie pripremite ujutro, na poslu ga stavite u frižider i protresite prije upotrebe. Pijte ga polako.

Dr. Stephan Domenig: Čišćenje sokovima nije novo

Dr. Stephan Domenig ravnatelj je austrijske klinike Original F. X. Mayr & More Health Center.

Oduvijek su ga privlačili cjeloviti pristupi zdravlju, ljepoti cijelog tijela, a nadahnjivale su ga drevne iscjeliteljske tehnike. Školovao se za liječnika prema načelima dr. Franza Xavera, kombinirajući staro znanje sa suvremenim razumijevanjem biokemije tijela i njegovih potreba za određenim hranjivim tvarima, jer sve to utječe na zdravlje. Nakon “Alkalne prehrane” dr. Stephan Domenig objavio je i knjigu “Alkalni sokovi&smoothieji”. Prema ayurvedskom pristupu zdravlju, kaže, svatko bi trebao barem jednom tjedno samo piti. Čišćenje organizma sokovima nije novo, jedino je zahvaljujući napretku tehnologije postalo lakše i zanimljivije. U knjizi su recepti za više od 75 sokova i 7-dnevna kura čišćenja .

 

Komentara 3

DU
Deleted user
22:52 08.08.2017.

Mi na Kubi ne jedemo po deset dana zato smo dugovječni.Raul će me prešišati bar za deset godina.Jedite svaki deseti dan a može i dvadeseti.

NE
Nepoželjna
21:31 08.08.2017.

Sok od svježeg voća u svako doba ali povrće..uhh..radije kuhano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije