Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Inside

Uz Doru i Ivu upoznajte drukčiju stranu Zagreba

zagreb inside
Goran Jakuš/Pixsell
17.12.2009.
u 08:35

Dvije mlade Zagrepčanke otkrit će sugrađanima manje poznatu stranu grada, a turiste naučiti nekoliko riječi hrvatskog.

Znate li da, ako kupujući na Dolcu podignete pogled u pravom smjeru, možete vidjeti balkon stana u kojem je živjela Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka? A znate li da je vrlo blizu živjela i prva hrvatska dimnjačarka, Uršula Volf? Ove i slične zanimljive podatke, upletene u zabavne priče, možete doznati na jednom od dva tematska razgleda grada koje odnedavno nudi “Zagreb Inside”, projekt koji su pokrenule dvije mlade Zagrepčanke, obje profesorice jezika s iskustvom turističkih vodiča.

Kako se kaže “hvala”?

Dora Fila i Iva Čaleta svoj su projekt predstavile Turističkoj zajednici grada Zagreba i Hrvatskoj turističkoj zajednici koje su ih financijski poduprle. Dok Iva vodi razgled u kojem će vam otkriti “Žensku stranu Zagreba”, zanimljiv i Zagrepčanima, Dora će u svojem razgledu “Do you speak Croatian” turistima na neuobičajen način predstaviti grad Zagreb, ali i hrvatski jezik. Otkrit će im da je u Zagrebu normalno piti kavu sat i pol, te ih naučiti naručiti kavu. Naučit će ih i reći “volim te”, “dobar dan” ili “bok”, a imat će priliku i naučiti napisati svoje ime glagoljicom. Ukratko, Dora otkriva ono što poželite doznati kad prvi put dođete u neki grad - najvažnija mjesta, malo povijesti i osnovne riječi jezika.

Novi pogledi na poznato

- Ideju za razglede i jedna i druga imamo već neko vrijeme, ali tek kad smo se spojile, došlo je do realizacije – priča Dora kako je sve krenulo. Njoj su inspiracija za razgled bila najčešća pitanja turista, a Ivi pak knjiga “Ženski vodič kroz grad”. Djevojke koje su dokazale da se uz malo truda može “izmisliti već izmišljeno”, s ovim ne namjeravaju stati.

- Ideje za još neke razglede već postoje. Želja nam je da ova dva razgleda zažive, pa ćemo razmišljati dalje – kaže Iva, a mi im želimo da nam otkriju još nepoznatih strana glavnoga grada.

Komentara 2

ZG
zg2012
09:16 17.12.2009.

Svaka čast, djevojke - to je pravo poduzetništvo: Idejom do uspjeha! Tura zvuči zanimljivo i meni...

OB
-obrisani-
14:55 23.12.2009.

jel može i tura kroz posljemenske vile novopečenih hemeroida? to rade u LA-u redovno, a to bi više zanimalo lokalnu populaciju. ono čisto informacije radi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije