Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spriječiti i liječiti

Usta otkrivaju zdravstvene tegobe: 7 znakova na koje treba paziti

Usta
Foto: Shutterstock
07.07.2014.
u 11:00

Bijela ispupčenja i ranice u ustima koje potraju oko tri tjedna znak su za posjet stomatologu. Možda je riječ o oralnoj HPV-infekciji.

Oralno zdravlje ne tiče se samo zdravlja zubi.

Usta nam mogu reći mnogo više o zdravstvenom stanju nego što smo dosad mislili. Ono što se događa u ustima često reflektira ono što se događa negdje drugdje u organizmu.

Kad god imate upalu u ustima, ona ne ostaje tamo, već može putovati krvotokom i oslabjeti imunitet i izazvati cijeli niz drugih bolesti, piše Woman's Health.

Zato što prije posjetite svog stomatologa i zakažite se za redovni pregled i pripazite na ovih 7 znakova upozorenja.

1. Mrlje

Previše mrlja na zubima jasan je znak da je u ustima prisutno mnoštvo mikroba koji su opasni po zdravlje desni i mogu izazvati infekciju.

2. Osjetljivost

Ako vas zaboli na hladno ili vruće, moguće da je riječ o karijesu koji je napao zub. Što prije treba riješiti problem i izliječiti zub.

3. Loš zadah

Ako potraje dulje od dva tjedna, moguće je da imate bolest desni.

4. Krvarenje

Koja kapljica krvi dok perete zube je u redu, ali ako vam je pljuvačka stalno puna krvi, posjetite stomatologa. Moguće je da je riječ o upali desni ili gingivitisu.

5. Veličina desni

Ako primijetite da su se desni smanjile, moguće je da su upaljene. Ako su se povećale, mogući su i veći problemi.

6. Problemi s jezikom

Zdrav jezik izgleda pomalo "dlakavo". No ako vaš ima i "ćelavu" stranu, mogao bi to biti znak manjka vitamina B. Bijeli jezik obično je znak upale, dehidriranosti organizma ili čak gljivica.

7. Ranice u grlu

Bijela ispupčenja i ranice u ustima koje potraju oko tri tjedna znak su za posjet stomatologu. Možda je riječ o oralnoj HPV-infekciji.

>>10 simptoma raka koje ni jedna žena ne bi smjela ignorirati

>>7 vrsta boli zbog kojih biste odmah trebali nazvati liječnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije