Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINSKO TRŽIŠTE

Usporednim kušanjem i ocjenjivanjem do procjene tržišne strategije

vina
Foto: Ž. Suhadolnik
1/4
30.05.2014.
u 14:48

U Akademiji vina degustirane graševine, malvazije i crne kupaže kako bi se procijenilo koja će vina imati naklonost potrošača

U zagrebačkoj Akademiji vina održana je još jedna tzv. komparativna ili usporedna vinska degustacija. Kušana su 33 vina – graševine, malvazije i crne mješavine. Cilj je da nam takve degustacije posluže u strategiji razvoja tržišta i u razvoju kulture pijenja vina, obrazložio je dr. Đuro Horvat, izvršni direktor za vino u Agrokoru. Želimo vidjeti što kažu potrošači, trebamo li što mijenjati u našoj orijentaciji ili smo napravili pravu stvar, pojasnio je.

Cilj je kontinuirano praćenja kvalitete hrvatskih vina, pa su se odlučili nekoliko puta godišnje organizirati komparativne degustacije vina u Akademiji vina u Samoborskoj cesti; za početak, usporedne degustacije radili bi na osnovama vrste, odnosno sorte, oznake kvalitete, cjenovne pozicije i sl., pa potom regije ili podregije, uspoređujući vina međusobno ili i s inozemnom konkurencijom. Degustaciju je vodio sommelier Željko Bročilović Carlos; prvo su, metodom do 100 bodova, ocijenjene graševine u litrenim bocama, potom kvalitetne u buteljama od 0,75 l i na kraju vrhunske graševine – ukupno 20 uzoraka. I, ugodno su iznenadila baš neka litrena vina; još prije nekoliko godina ta su vina služila samo za gemište, čulo se, sada se mogu piti i sama, i uz prikladnu hranu.

Najbolje ocjene dobile su graševine od Krauthakera, Belja i Iločkih podruma. U sljedećoj kategoriji odskočila je Iločka graševina, slijede je Kutjevačka, Adžićeva i Beljska. Kod vrhunskih najbolja je graševina Belja, pa Iločkih podruma, Kutjeva, Krauthakerova Vidim i Perakova. Vina su to s kojima se možemo doista ponositi, konstatirano je, no jako je važno i pitanje cijena, pogotovo u usporedbi s međunarodnom konkurencijom.

Kod malvazija ocjenom je odskočila izvrsna porečka Festigia, slijedi je „obična“ Laguna te Cattunarova, a vrijedi zapamtiti i Benvenutijevu malvaziju. U crnim kupažama prvo mjesto dijele Grabar M. Coronice i Agrolagunina Festigia Castello, slijede ih Matoševićeva Grimalda i Josićev crnjak.

Valja znati da je to ipak tek dio kušanih i ocijenjenih vina od tih sorti, još je mnogo vinarija i podruma zaslužilo takvu „utakmicu“ pa s nestrpljenjem treba čekati novu komparativnu degustaciju.

>> Od 130 izlagača zlatnim odličjem nagrađeno je 51 vino

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije