Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sofisticirano vozilo

Uskoro automobil za slijepe

Slijepi
Ivica Galović
Autori: rok, iv/VLM
12.07.2010.
u 13:45

Kamere i senzori prikupljaju i dojavljuju informacije iz okoliša i omogućuju slijepoj osobi da vozi bez tuđe pomoći.

Američka Nacionalna federacija slijepih osoba objavila je da će u siječnju iduće godine javno testirati prototip automobila za slijepe koji su izradili studenti Tehničkog sveučilišta Virginia. Vozilo je opremljeno sofisticiranim kamerama i senzorima koji prikupljaju i dojavljuju informacije iz okoliša i tako omogućuju slijepoj osobi da vozi bez tuđe pomoći. Slijepi vozači “vide” pomoću informacija koje slušaju i dobivaju preko taktilnih pomagala poput vibrirajućih rukavica i prsluka. Nevizualna pomagala za navigaciju toliko su precizna da vozač može samostalno odlučivati o skretanju, usporavanju, zaustavljanju...

- Kad sam prije deset godina počeo govoriti o automobilu za slijepe, neki su mislili da sam lud. Ovo je dokaz da sljepoća nije krajnje ograničenje ljudskog bića - rekao je Marc Maurer, predsjednik američke Nacionalne federacije slijepih osoba.

Ideja je oduševila i predsjednika Hrvatskog saveza slijepih Vojina Perića.

 - Prvi bih se javio za testiranje! Vožnja automobila jedna je od stvari zbog koje mi je žao što sam slijep. Privlači me sve što me osamostaljuje, ali jako bih volio voziti automobil. Ako bih ikako mogao, nabavio bih ga. Prvo bih krenuo na kratke i poznate relacije, gdje otprilike znam konfiguraciju ulica, a to je po naselju, zatim po središtu Zagreba, na Zeleni val, tu je sve pod pravim kutom. U slučaju kvara, zaustaviš vozilo i uključiš sva četiri žmigavca - odmah se "ufurao" svestrani Perić, inače i šef Dramskog studija slijepih i slabovidnih "Novi život", koji već desetljećima dobiva priznanja diljem svijeta.  

Ključne riječi

Komentara 1

BO
boston
14:18 22.07.2010.

Sudeci po crnoj kronici u Hrvatskoj, kod nas slijepci voze vec odavno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije