Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokacije

Uskočki tajni put – obiđite i Stari grad

Uskočki tajni put
Foto: Josip Škof/TZ zagrebačka županija
1/2
14.04.2021.
u 11:56

Pođete li putevima uskoka, posjetite i Pećno, Grabar, Mrzlo polje...

Kako bi promovirali povijest ove vojne skupine, Turistička zajednica Zagrebačke županije osmislila je “Uskočki tajni put”, koji povezuje lokacije uz koje se veže najranija vojna povijest tog kraja. Jedna od točaka je naselje Stojdraga, koja se kao naselje uskoka spominje odmah iza druge seobe 1531.

Ovdje stoji i grkokatolička crkva sv. Jurja te uskočki muzej, a za lijepa vremena pogled seže sve do Kamniških Alpi i Triglava. Uz uskoke se veže i Stari grad Žumberak, udaljen od Stojdrage oko pola sata automobilom. U ovoj obrambenoj utvrdi živio je jedan dio uskoka doseljen u prvom valu. Nalazi se duboko u žumberačkom gorju na izoliranoj uzvisini od 500 metara. Povijesni izvori spominju ga prvi put kao posjed koruškog vojvode Majnharda 1249. godine.

U popisu župa Akvilejske patrijaršije iz 1296. Žumberak se spominje pod nazivom “Sicherberch” (stari oblik riječi iz koje je najvjerojatnije nastao današnji naziv Žumberak). Graditeljski sklop Staroga grada pripada kategoriji utvrđenih gradova – burgova, a sastoji se od branič-kule, kule uz gradska vrata, gradskog obrambenog zida i crkve Sv. Križa koja se nalazila izvan gradskih zidina. Iako doseljavaju 1530., već tijekom 16. stoljeća uskoci napuštaju Stari grad Žumberak, a nedaleko od njega, nekoliko kilometara istočnije, gradi se nova utvrda – Novi grad Žumberak, koji je jedno vrijeme bio sjedište uskočkih kapetana.

Foto: Josip Škof/TZ zagrebačka županija

U 18. stoljeću stradao je od požara, a ostaci grada su danas prekriveni zemljom. Navodno su kameni ostaci utvrde iskorišteni za gradnju nedaleke škole. Poželite li poći najstarijim putovima uskoka, posjetiti možete i Pećno, Grabar, Mrzlo polje i Sošice, područja koja su prva naseljena uskocima. A obići možete i uskočku lipu, jednu od najstarijih u zemlji, uz koju stoji uskok na fotografiji na 10. stranici, čije deblo ima opseg – 9,17 metara. Stoji ona nedaleko od Budinjaka, u selu Šobatovići, i to više od 400 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije