Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelenija vožnja

Umjesto automobilom, vozite se autobusom i smanjite stres

autobusni promet
MarkoJurinec/Pixsell
20.09.2010.
u 14:00

Stres je bio čak 33 posto manji u onih ispitanika koji su putovali autobusom, navodi se u studiji dr. Davida Lewisa

Vozeći automobil znatno smo više izloženi stresu nego kad se vozimo autobusom, kaže u svojoj studiji psiholog dr. David Lewis, koji je proveo istraživanje na 30 ljudi. Stres je bio čak 33 posto manji u onih ispitanika koji su putovali autobusom. Dr. Lewis objašnjava da je nekoliko čimbenika zbog kojih je vožnja automobila toliko stresna: teški uvjeti vožnje tjeraju mozak da brže radi, a zbog zastoja u prometu vozač bjesni i frustriran je jer mu se čini da gubi život na vožnju.

Dr. Lewis smatra da su nagomilane frustracije moderne vožnje prevladale sve prijašnje beneficije koje je čovjek imao u privatnom automobilu. Njegovo istraživanje bit će dio kampanje The Greener Journeys za smanjivanje gužve na britanskim cestama.

Utvrđeno je da bi petina motoriziranih vozača bila spremna voziti se javnim prijevozom, ako bi to poboljšalo stanje okoliša. A jedan autobus na kat može primiti toliko putnika da sa ceste makne 75 automobila. Ovu kampanju financiraju velike autobusne kompanije pa nema istraživanja o tome koliko je bolje voziti se vlakom ili tramvajem.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:11 20.09.2010.

Baš super! A što kada karta košta 50 kuna? Jel da onda idemo helikopterom ili bi nam katapult bio jeftiniji.

OB
-obrisani-
20:43 20.09.2010.

Nemam ni za auto,odakle mi za autobus.

GA
garfild58
11:01 21.09.2010.

Najbolje je da pitaš saborske zastupnike čime je najlakše i najbolje putovat, mislim da oni najbolje znaju kako se lječiti od stresa i najbržije stići do cilja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije