Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova studija

Uklanjate li stidne dlake? Brijanje 'tamo dolje' može ugroziti zdravlje

Opseg struka
Foto: Shutterstock
08.09.2014.
u 13:39

Žene koje briju stidne dlačice podložnije su zarazama koje uključuju i spolno prenosive bolesti poput HPV-a.

Depilacija bikini zone ženama je visoko na listi omraženih tretmana ljepote, a čini se kako trpe uzalud i pritom si ugrožavaju zdravlje.

Uklanjanje stidnih dlačica može, naime, biti opasno po zdravlje.

Tvrdi to stručnjakinja za Andrea DeMaria, voditeljica istraživanja objavljenog u publikaciji American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Istraživanje je utvrdilo da 87 posto žena uklanja barem neke (ako ne i sve) dlake "tamo dolje", a 90 posto njih za to koristi britvicu. 60 posto žena kazalo je da su osjetile negativne posljedice brijanja, a najčešće je to abrazija odnosno guljenje kože praćeno uraslim dlačicama.

-  Mnoge žene jednostavno ne razumiju sve rizike kojima se izlažu  brijanjem stidnih dlačica jer bez straha uklanjaju dlake na ostalim dijelovima tijela. Nježna koža na pubičnom području mnogo je više osjetljiva od kože nogu i brijanje može stvoriti mikro traume, ozljede koje nisu vidljive golim okom, kazala je DeMaria za Yahoo.Health.

Iako su ozljede koje nastaju malene, nisu nevažne. Koža na genitalnom području ima mnogo žlijezda znojnica pa je to područje vlažno i mračno i zbog toga pogodno za razvoj bakterija, posebno ako postoje male razderotine na koži koje omogućavaju bakterijama i virusima da prodru u organizam. 

Jednostavnije rečeno, žene koje briju stidne dlačice podložnije su zarazama koje uključuju i spolno prenosive bolesti poput HPV-a. Već smo uklanjanje dlačica potencijalno je opasno jer su one prirodna zaštita od infekcija.

>>Čak 83% žena rješava se dlačica britvicom. Evo kako to učiniti pravilno

>>Zašto žene briju noge? U videu otkrivaju prave razloge

Komentara 4

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:16 09.09.2014.

Tamo dolje? Na tabanima? Ili ste toliki licemjeri da smatrate neke dijelove tijela prihvatljivijim od drugih?

RJ
RjaNma
19:32 08.09.2014.

od brijanja " tamo dolje" za zdravlje puno je štetnija droga, pušenje, alkohol bez obzira na redoslijed koji sam naveo, može i obratno.

DU
Deleted user
00:19 09.09.2014.

Ne znam. Volim dlakave. Ne sad Amazonsku prašumu, ali uredno podšišanu. Uostalom, prije se žene nisu toliko izbrijavale dolje i nikom niš. Pogledati samo porniće iz 80.ih, 90.ih. Sve dlakavo...Hairy is beauty :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije