Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodni načini

Ujutro vam je teško ustati? Evo kako si možete pomoći, a da se ne nalijevate kavom...

umor
pexels.com
08.09.2021.
u 09:29

Televizija, mobitel i tablet mogu omesti rad mozga i navesti tijelo da preskoči neke važne faze budnosti, što može potaknuti neke stresne reakcije - pogotovo ako počnete odgovarati na poruke ili čitate nešto negativno.

Ako niste baš jutarnji i svaki dan vam je teško ustati na vrijeme i razbuditi se, umjesto da se nalijevate s kavom isprobajte neki od ovih savjeta:

1. Što više se izlažite prirodnom dnevnom svjetlu

Kad se probudite, pokušajte neko vrijeme provesti pred prirodnim svjetlom, a ako nema vremena za šetnje pripazite da vam je preko dana prozor otvoren i da vam u stan ulazi što više dnevne svjetlosti.

2.  Držite alarm dalje od sebe

Ako vam je alarm tik uz krevet, vjerojatno ga čim se oglasi ugasite i nastavite spavati, a ako ga ostavite malo dalje, morati ćete ustati - i najteži dio buđenja je gotov.

Bricin hrast nominiran za stablo godine

umor
1/4

3. Prije spavanja izbjegavajte mobitel i tablet

Televizija, mobitel i tablet mogu omesti rad mozga i navesti tijelo da preskoči neke važne faze budnosti, što može potaknuti neke stresne reakcije - pogotovo ako počnete odgovarati na poruke ili čitate nešto negativno.

4. Odradite tjelovježbu

Fizička je aktivnost najbolji način razbuđivanja jer potiče proizvodnju adrenalina i drugih hormone, poput npr. 'hormona sreće'. A ako se ne možete prisiliti ranije ustati zbog vježbanja, olakšajte si tako da navečer pripremite sve što možete, npr. odjeću za trening u koju ćete 'uskočiti' ravno iz kreveta.

5. Napravite si raspored spavanja

Pokušajte si nametnuti uredan obrazac spavanja: jednom kad ga uspostavite, puno ćete lakše ujutro ustajati jer je naš cirkadijalni ritam vođen vremenom buđenja, a ne vremenom odlaska na spavanje.

Naime promjene u vremenu buđenja zbunjuju naš biološki sat, pa spavanje organizirajte kako biste organizirali većinu drugih aktivnosti - sa zadanim i uvijek istim vremenom kad počinje i kad završava. 

Kako će izgledati svijet 2048. godine? Pariz i Berlin bit će napušteni, a Europa podijeljena...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije