Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Razmišljam da udomimo psa, imam curicu od godinu dana. Je li to dobra ideja?

pas
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
11.02.2014.
u 09:56

Kvalitetan odnos psa i djeteta odgovornost je roditelja. Ako niste sigurni, potražite pomoć prije no što se jave problemi

P: Razmišljam da udomimo psa, imam curicu od godinu dana. Je li to dobra ideja, kako se ponašati kad pas dođe u kuću?

(B. I.)

O: Udomiti psa dobra je ideja, no zbog djeteta treba pripaziti. Nemojte uzeti maleno štene niti jako starog psa. Odgoj štenadi vrlo je zahtjevan, dok psi iznad 10 godina mogu imati bolove, oslabljena osjetila i zato biti manje strpljivi s djecom. Nemojte udomiti psa koji vam se samo fizički sviđa, odaberite psa koji ima određene karakteristike prema ponašanju: nije posesivan za igračke i hranu, tolerira dodire po tijelu, nema strah od dječjih kolica i vožnje u automobilu, ne skače na ljude kada se smiri.

Kada ga dovedete kući, dopustite da pomiriše dječje stvari. Psima je miris jako važan, tako će dobiti prvu informaciju da je i dijete član obitelji. Kasnije dopustite da dijete dodiruje psa, ali stalno morate nadgledati odnos. Učite dijete kako smije dodirivati psa: treba ga gladiti niz dlaku, ne smije ga udarati po glavi ili ga grliti, natezati za uši, rep ili genitalije.

Nagrađujte psa kada se ponaša mirno i staloženo bez obzira na dječje ponašanje. Nikada psa ne kažnjavajte u prisutnosti djeteta ili dječjim stvarima, npr. igračkama, jer bi pas mogao kaznu povezati s djetetom. Kvalitetan odnos djeteta i psa u potpunosti je vaša odgovornost.

Ako sami nemate iskustva, bilo bi dobro da psa odvedete na tečaj. Trening koji ćete odabrati treba se temeljiti na nagrađivanju ponašanja koja želite kod psa. Ako niste sigurni, potražite pomoć savjetnika za ponašanje prije nego što nastanu ozbiljniji problemi.     

>>'To samo Zita smije čuti' - Dijete čita i vježba nastup, a pas – sluša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije