Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Učestalo geliranje noktiju može biti opasno, dermatolozi savjetuju: Zaštitite kožu

Nokti
Foto: Getty Images
1/2
20.05.2019.
u 21:15

Dermatolozi savjetuju kako bismo trebali poduzeti mjere kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

Geliranje noktiju metoda je kojom uredni i ukrašeni nokti traju i do mjesec dana, što je mnogo dulje od običnog lakiranja noktiju.

Ipak, čini se kako konstantno geliranje noktiju ipak ima određene rizike, poput mogućnosti nastanka infekcija, starenja kože, ali i rizika od oboljevanja od raka kože.

Dermatolozi savjetuju kako bismo trebali poduzeti mjere kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

"Dosad imamo dovoljno saznanja kako je potrebno dati preporuke za zaštitu kože, kaže Dr. Chris Adigun, dermatolog iz Sjeverne Karoline za Daily Mail.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Navodi kako bi kožu trebali zaštiti rukavicama kada je izlažemo UV lampama, odnosno, savjetuje kako svakako trebali izbjegavati kremu sa zaštitinim faktorom pod UV lampom, ali kožu treba zaštititi rukavicama kako bi se smanjio rizik od posljedica starenja kože i drugih zdravstvenih opasnosti. Naime, opasne tvorbe na koži, među kojima i melanomi, razvijaju se posljednjih godina upravo ispod nokta, i u okolnom tkivu.

Led lampe ili UV lampe koje se koriste pri manikuri emitiraju četiri puta jače opasno UVA zračenje nego što je prirodno zračenje tih zraka, upozorila je prije dvije godine i dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije za 24 sata. 

Postoje različite studije koje su potvrdile povezanost i utjecaj UVA spektra zraka na razvoj karcinoma bez obzira na to što još ne postoje dokazi o striktnoj povezanosti UV lampi i porasta broja karcinoma kože. Doduše, umjerenost u svemu uvijek je ključ uspjeha, pa je tako i s ovom vrstom manikure. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije