Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pozornost

Ubrzano dišete i ostajete bez zraka? Evo kada biste trebali k liječniku

Kašalj
Thinkstock
17.12.2018.
u 20:03

U većini slučajeva, ugrušci se proširuju u oba plućna krila, iako je češće da se krvni ugrušci proširuju više u desnom plućnom krilu nego u lijevom.

Plućna embolija je poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

Embolija bez infarkta uzrokuje ostajanje bez daha. Ubrzano disanje je stalno prisutno, što se očituje specifičnim uočljivim izrazom lica, piše Pliva zdravlje

Pogledajte i galeriju Mislite da su ovo simptomi visokog krvnog tlaka? Varate se

Kašalj
1/4

Plućna embolija može biti opasna po život, no brza reakcija i tretman mogu uvelike smanjiti rizik od smrti. Plućna embolija je uzrok smrti kod 10% ljudi koji umiru u bolnicama. Mjere za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka u nogama također mogu pomoći u zaštiti od plućne embolije.

Plućna embolija najčešće nastaje kada se krvni ugrušak zaglavi u na račvištu plućne arterije, u plućnoj arteriji ili nekom njenom manjem ogrankuu plućima. Krvni ugrušci najčešće nastaju u nogama, no također mogu nastati i u drugim dijelovima tijela.

U većini slučajeva, ugrušci se proširuju u oba plućna krila, iako je češće da se krvni ugrušci proširuju više u desnom plućnom krilu nego u lijevom.

Najčešći simptomi su kratkoća daha, bol u prsima (osjećaj kao da ste doživjeli srčani udar), kašalj koji ponekad proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak, bol i/ili oteklina u nogama, pretjerano znojenje, nepravilan rad srca, vrtoglavica..

Plućna embolija može biti opasna po živo stoga potražite liječničku pomoć ako osjetite da otežano dišete, osjećate bol u prsima i imate kašalj koji proizvodi krvavi ili prošarani ispljuvak. 

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Komentara 2

SZ
slonovski.zalac
20:05 17.12.2018.

Nismo mi te sreće pa da isti dan završimo u bolnici kao neki gradonačelnici. Mi čekamo šest mjeseci i više jer je s našim zdravstvom sve u redu po mišljenju ministra.

SA
sargu123
20:20 17.12.2018.

Još ako redovito šmrčete kokain......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije