Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIT ĆE UKUSNIJE

U zdjeli za voće banane brzo potamne i propadnu: Evo kako im se može produljiti vijek

Shutterstock
12.05.2022.
u 10:30

Ove metode pomoći će da vaše banane budu dulje svježe i nećete ih morati bacati samo nekoliko dana nakon kupnje

Mnogo j razloga da se banane jedu svaki dan; od toga da jedna ima samo 100-tinjak kalorija, malo proteina i baš ništa masnoće, pa do toga da sadrže mnoge važne nutrijente, vitamine i minerale; jedina negativna strana tog popularnog voća je to što brzo propada. 

Ipak, kako piše Real Simple, postoji par načina pohrane banana kojima se može spriječiti njihovo prebrzo tamnjenje i s kojima će dulje vremena banane biti 'taman', a ne prezrele...

Ovisno o zrelosti u trenutku kupnje, banane traju od dva do šest dana. Ako ih često kupujete, razmislite o držaču za voće s kukom o koju se objese; time ćete naime spriječiti njihovo brzo truljenje koje se događa kad u košari za voće ili u zdjeli banane leže jedna na drugoj. Uz to, stručnjaci kažu da ih treba držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti koja također može uzrokovati njihovo brže sazrijevanje. 

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Ipak, kao i mnogim drugim voćkama, i bananama će životni vijek produljiti hlađenje i zamrzavanje, no premda će im usporiti dozrijevanje, niske temperature hladnjaka mogu biti odgovorne što još zelenkaste banane poprime gorak okus i na kraju ni ne dosegnu potpuno dozrijevanje. Zato je u hladnjak najbolje stavljati samo one banane koje su već zrele.

Zamrzavanje banana također će zaustaviti proces sazrijevanja pa je i sa 'dubokim' najbolje pričekati dok budu potpuno zrele. Prije zamrzavanja banane je najbolje oguliti i narezati na komadiće.

Ako ste bananu već narezali i shvatili da ju ne možete odmah pojesti, možete je sačuvati sa kasnije ako ju poškropite s malo limunovog soka i stavite u hladnjak zamotan u plastičnu foliju ili u hermetički zatvorenu posudu za hranu. Tako pohranjenje narezane banane mogu biti svježe čak tri do četiri dana, a kada ih izvadite iz hladnjaka možete ih staviti u blender i upotrijebiti za smoothie ili desert.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave.

Komentara 1

BE
bezvrijedanyugodinar
19:17 12.05.2022.

Kod mene ne potamne, prije ih pojedem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije