Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dom zadarskog turizma

U Zadru svečano otvoren Turističko-informativni centar

Turističko-informativni centar Zadar
Foto: Promo
1/39
11.07.2017.
u 10:21

Ministar Cappelli: TIC je dokaz kvalitetnog rada turističkih djelatnika Zadra i Zadarske županije

Počelo je kraćim satiričnim igrokazom o turističkim navikama i potrebi za informacijom, a završilo svečanim otvorenjem dugo očekivanog Turističko-informativnog centra kao – kako je istaknuto – „novog doma zadarskog turizma“. Nalazi se na najljepšem dijelu obnovljene palače Cedulin u samom srcu stare gradske jezgre, kao spomenik kulturne baštine te ispod zadarskih bedema koji su od nedjelje uvršteni na listu svjetske baštine UNESCO-a. Ambijent je više nego primjeren, a kako se nalazi na najfrekventnijoj gradskoj točki – zalutali turist iz igrokaza lako doći do informacije. Naravno, izbor do jučer zapuštenog povijesnog zdanja za zgradu TIC-a nije slučajan, kao što se i turizam u Hrvatskoj nije dogodio – slučajno. Naglasio je to ministar turizma Gari Cappelli, a potom je uz isticanje novih rekordnih turističkih brojki te porasta noćenja i dolazaka gostiju od početka godine za 22-23 posto, a u lipnju za čak 30 posto, pohvalio sve turističke djelatnike:

Foto: Promo

„To je posljedica sjajnog rada svih koji sudjeluju u turizmu te dokaz kako je Hrvatska konstantno rastuća destinacija cjelogodišnjeg turizma. Grad Zadar i Zadarska županija turističkim uslugama i kvalitetom iz godine u godinu dokazuju kako su konkurentna i kvalitetna destinacije, pa čestitam svima koji vode zadarski turizam. Jedan od dokaza tog kvalitetnog rada je i ovaj TIC“, kazao je.

Kada je ministar Cappelli prije šest mjeseci posjetio tadašnje gradilište TIC-a zatekao je „rusvaj“, a nakon što je kroz suradnju Ministarstva, Grada Zadra i tadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmete te Zadarske županije osiguran potrebni dio novca, cijela je stvar ubrzana i privedena kraju prije isteka dogovorenog roka.

„Vjerujem kako će ovaj turistički centar u povijesnoj jezgri Zadra u najatraktivnijem dijelu palače Cedulin svim turistima pružati vrijedne i korisne turističke informacije te biti središnje mjesto za upravljanje turističkim aktivnostima, odnosno mjesto za promociju i jačanje turističkog identiteta Zadra i Zadarske županije“, još je dodao ministar Cappelli.

Nakon otvorenja ministar je u društvu župana Zadarske županije Božidara Longina, gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, direktorice Turističke zajednice Zadarske županije Mihaele Kadije i direktora Turističke zajednice Grada Zadra Ante Radosa, obišao i razgledao tehnološki bogato i suvremeno opremljenu recepciju otvorenog TIC-a. Obnovom palače Cedulin, nekadašnjeg mjesta stare vojne bolnice i prvog hrvatskog sveučilišta, zadarski turizam dobio je atraktivno mjesto i novi dom, a sama revitalizirana palača svoj novi život.

Turističko-informativni centar u Zadru nije jedini koji je kroz suradnju s jedinicama lokalne samouprave i kroz svoje programe realiziralo Ministarstvo turizma. Unazad pet godina, Ministarstvo je dodijelilo ukupno 21 milijun kuna i u posljednje dvije godine otvorilo sedam turističkih centara.

„Realizacijom projekata vezanih uz informativne i promotivne centre namijenjene turistima stvaraju se preduvjeti za razvoj i unapređenje cjelogodišnje turističke ponude. Ministarstvo je prepoznalo važnost izgradnje turističkih informativnih centara i centara za posjetitelje“, kazao je ministar Cappelli.

„Zadar je konačno dobio Turističko-informativni centar na koji smo dugo čekali“, kazao je direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados na otvorenju zadarskog TIC-a izražavajući zahvalnost svima koji su prepoznali i pomogli realizaciju ovog velikog projekta: konzervatorima, projektantima, izvođačima radova, Gradu Zadru i Ministarstvu turizma, kao i svojim kolegama u uredu TZ-a, Nadzornom odboru, Turističkom vijeću te bivšem direktoru TZ-a Zvonku Šupi.

TIC se prostire na više od 1.300 kvadrata vanjskog dvorišta i unutarnjeg prostora s recepcijom i uredima za gradski i županijski TZ, a u samu obnovu uloženo je ukupno 15 milijuna kuna. Izvođač radova bila je „Zajednica Krekić Avangrad“, nadzor je vodila tvrtka „D&Z“, dok je projekt obnove djelo zadarskih arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića iz „AB Foruma“.

Božidar Longin, župan Zadarske županije
„Ovo zdanje je posebno mjesto, gotovo savršeno za turistički posao. Ono se nalazi na samom ulazu u grad, u naš tri tisuće ljeta stari kameni brod koji i dalje plovi. Nadam se kako će TIC postati pravi dom našim turističkim djelatnicima, ali i mjesto okupljanja na kojemu će se održavati koncerti i razne manifestacije. Projekt je pravi primjer uspješne suradnje i vertikale lokalne samouprave i resornog Ministarstva“.

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra
„Kao građanina i gradonačelnika raduje me što je ovaj do jučer zapušteni prostor stavljen u funkciju turizma, gospodarstva i kulture. Naša povijesna jezgra iz godine u godinu doživljava preobražaj, prije svega kroz očuvanje povijesne i spomeničke baštine i valorizirajući je u kulturnom i gospodarskom smislu, dok s TIC-om uspostavljamo nove standarde zadarske turističke ponude“.

Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije
„Zadarska županija četvrta je turistička regija u Hrvatskoj sa Zadrom kao središtem i najvažnijom destinacijom. Sve ono što inače nudimo turistima i cijela naša turistička ponuda sada imaju svoj reprezentativni prostor te središnje mjesto za prezentaciju tog bogatstva. Time su zadarski turizam i svi oni gosti koji odabiru Zadarsku županiju za odmor, konačno dobili svoj dom“.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije