Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanost

U prodaju dolazi test koji otkriva Alzheimerovu bolest 20 godina prije prvih simptoma

Shutterstock
02.08.2019.
u 13:00

Test prepoznaje bjelančevine ove bolesti mozga, a njegova točnost je 94 posto

Ovaj test napravili su znanstvenici sa Sveučilišta St. Louis u Washingtonu. Važnost ovog testa je što prepoznaje bolest na vrijeme i može se spriječiti njezino nastajanje. Test će biti nešto jeftiniji kako bi se više novaca moglo potrošiti na same lijekove i suzbijanje bolesti, piše Daily mail. 

Alzheimerova bolest je progresivna i neizlječiva bolest mozga. Simptomi se javljaju postepeno, tijekom nekoliko godina i razlikuju se od osobe do osobe. Sve počinje poremećajem pamćenja, poteškoćama u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, poteškoćama u govoru, gubitak prostorne i vremenske orijentacije, učestalim gubljenjem stvari i promjenama raspoloženja i ponašanja.


 

Pretpostavlja se da ova bolest nastaje zbog nakupljanja određenih bjelančevina u mozgu koje kao posljedicu imaju gubitak živčanih stanica. Ne postoji lijek koji bi djelovao na bolest, ali se zato postoje lijekovi koji ublažavaju simptome. Bolesnici najčešće žive tek četiri do osam godina nakon dijagnoze, a bolest ima sedam faza, dok ljudi prvu dijagnozu najčešće dobiju tek u trećoj fazi. 

Ova bolest raširena je u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako bi do 2050. godine broj oboljelih od bilo koje vrste demencije mogao narasti i na više od 115 milijuna oboljelih u svijetu, a u Hrvatskoj je približno 8000 oboljelih, ovaj broj bi se do 2030. mogao popeti na 110 000 oboljelih. 

Ključne riječi

Komentara 2

DD
dr dragon
14:32 02.08.2019.

Moj prijašnji prijatelj ima demenciju več 18 god . zaboravio mi vratiti 200€ iako isto toliko dugo vec radi u njemačkoj i austriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije