Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO HRABRO

U ponedjeljak napravite ove stvari i tjedan će garantirano početi dobro

04.11.2019.
u 07:00

Ponedjeljak je neizbježan i ne možete učiniti ništa protiv toga, ali možete učiniti nekoliko koraka da si uljepšate ponedjeljak i dobro započnete tjedan.

Istraživanja su pokazala da je ponedjeljkom ljudima viši tlak i da se najviše srčanih udara dogodi u ponedjeljak, piše Real Simple. Mnogi u ponedjeljak žele samo isključiti alarm i nastaviti spavati, no obaveze im to ne dopuštaju. Iz toga razloga bitno je motivirati se stoga donosimo osam stvari koje biste trebali napraviti kako vam ponedjeljak ne bi bio 'tlaka'. 

U petak napravite listu za ponedjeljak 

Kraj tjedna je mnogima rezerviran za proslavu kraja radnog tjedna, ali nemojte slaviti prije nego što napravite listu za ponedjeljak. Trebali biste zapisati sve što želite postići u nadolazećem tjednu. Ako će vas lista čekati u ponedjeljak moći ćete biti mirni za vikend i nećete biti nervozni u ponedjeljak. U ponedjeljak prvo započnite s malim zadacima, a onda krenite na one velike i izazovne. 

Nemojte ići u krevet sat kasnije nego inače

Nemojte računati na to da ćete za vikend nadoknaditi izgubljeno vrijeme koje niste prospavali kroz tjedan. Prije se mislilo da je efektivno nadoknaditi neprospavane noći tijekom vikenda, no najnovija istraživanja pokazuju da premalo sna šteti zdravlju i nemoguće je vratiti izgubljeno vrijeme. Ono što je jako bitno je da nemate velike oscilacije u spavanju i da u krevet ne idete sat kasnije nego inače. Isto vrijedi i za buđenje, odskakanje bi trebalo biti manje od jednog sata. 

Isplanirajte doručak 

Ako ćete za doručak imati neko pomno isplanirano i bogato nutrijentima jelo, tijekom cijelog dana osjećat ćete se bolje. Za doručak birajte proteine ili cjelovite ugljikohidrate kako biste imali energije kroz dan. Doručak ne morate jesti odmah kad se probudite, pogotovo ako se budite jako rano, no pojedite ga u roku dva sata od buđenja, što će vas zasititi i nećete biti gladni do vremena za ručak. Niti kavu ne biste trebali piti čim se probudite, prije biste trebali pojesti.

Obucite ono u čemu se se osjećate dobro

Naravno da ćete se osjećati bolje u odjeći koja vam se sviđa. Možete koristiti odjeću kako biste s uma skinuli negativne misli jer zaista pomaže. Da biste poboljšali svoju volju, odaberite šarene boje ili neki ludi print koji volite. 

Izlažite se prirodnom svijetlu koliko je to moguće

Da biste ujutro bili dobre volje ako vam vrijeme to dozvoljava, pojedite doručak ili popijte kavu na otvorenome. U zimi je malo teže dobiti dovoljno vitamina D kroz danje svjetlo jer su dani sve kraći, ali bilo bi dobro da prošećete kada sunce proviri. Ako u blizini imate livadu, park ili šumu šećite tamo jer i pet minuta boravka u prirodi čini razliku za vašu razinu sreće. 

Stvorite jutarnji ritual 

Naš mozak dobro reagira na rutinu zato je dobro stvariti dobre jutarnje navike, odnosno rituale. Naprimjer, ujutro možete ići na trčanje prije posla, meditirati ili uživati u omiljenoj šalici čaja. Lakše ćete se buditi ponedjeljkom ako ćete imati neki ritual koji vas veseli. 

Budite ljubazni prema ljudima oko sebe

Ako širite pozitivnu energiju u svijet, vratit će vam se. Istraživanja su pokazala da ako ste sedam dana ljubazni prema ljudima oko sebe vaše će se raspoloženje automatski popraviti i dići. Budite ljubazni prema vašim kolegama, susjedima ili čak strancima. Pošaljite poruku prijateljima koje niste dugo čuli ili vidjeli, sigurno ćete ih razveseliti i vaše će raspoloženje biti bolje. 

U videu pogledajte koliko kave piju Hrvati, a vi svoju nemojte popiti na prazan želudac. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije