Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vInkovci

U Ivaninu ateljeu, tvornici snova, nastala je i šalica s porukom 'Princezo, javi se'

Vinkovci
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/7
04.05.2019.
u 10:47

Govoreći o predmetima koje izrađuje kaže da sve počinje od ideje te da se u glini može izraditi bilo koji oblik

Plodna polja, šume pune divljači, umjerena klima i sve to zaokruženo pitkim i mirnim vodama Bosuta. U središtu svega toga smjestili su se Vinkovci, grad koji se može pohvaliti s 8000 godina kontinuiranoga života na svom području tako da se Vinkovce često krasi epitetom najstarijega grada u Europi. Kada se tome dodaju nadaleko poznata gostoljubivost građana i više nego bogata gastroponuda i ne čudi što Vinkovci iz godine u godinu bilježe sve više turista iz cijele Hrvatske i svijeta.

– U Vinkovcima se zaista ima što vidjeti i razgledati jer ipak smo grad s više nego bogatom povijesti. Možemo se pohvaliti i sa dva rimska cara, Valentinijanom i Valensom, koji su rođeni u Cibalama, današnjim Vinkovcima. Imamo i brojne manifestacije kao i niz poznatih osoba koje su rođene upravo u Vinkovcima – kaže nam Ivana Zulumović (34), rođena Vinkovčanka.

Dvije životne ljubavi

Ivana je u Rijeci završila Akademiju primijenjenih umjetnosti, a učiteljica je likovne kulture u Osnovnoj školi Bartola Kašića.

Za sebe kaže da je odmalena voljela slikarstvo i stvarati rukama tako da joj je bilo na neki način određeno da se bavi nekom vrstom umjetnosti. U isto vrijeme ništa manju ljubav nije osjećala ni prema životinjama, s obzirom na to da je odrasla u dvorištu punom raznih domaćih životinja.

Kolika je dvojba bila govori i to da je završila srednju veterinarsku školu, ali je na kraju ipak upisala Akademiju. Sve to Ivana je nekako iskombinirala pa je tako otvorila Studio Jasmin 1159 u kojem izrađuje uporabne i unikate predmete od keramike. Studio je dobio ime po njezinu konju Jasminu za kojega kaže da ga jako voli. U dvorištu obiteljske kuće ima i pet pasa.

– Na neki način u jedno sam spojila dvije ljubavi, ljubav prema životinjama i ljubav prema umjetnosti. Uživam i u jednom i u drugome, a to me opušta i čini mi zadovoljstvo. Nikada mi nije problem biti sa životinjama ili raditi u studiju – priča nam Ivana.

Stoga i ne čudi što svako malo ode do svoga konja kako bi ga timarila ili jahala. Također, svakodnevno po više sati provede u svome ateljeu koji joj je, kaže, svojevrsni paralelni svijet. Radi najviše s glinom od koje izrađuje šalice, tanjuriće, zdjele, nakit… Neki se koriste za kavu ili čaj, a neki služe samo kao ukras.

Njezini proizvodi mogu se vidjeti širom Hrvatske, a ima ih i u inozemstvu. Svaki je poseban i svaki priča za sebe. Ne treba ni spominjati da je svaki unikatan jer ih oblikuje ručno i potom oslikava. Ponekad oslikavanje traje i po nekoliko sati.

– Uživam gledati kako hrpa bezlične gline prerasta u određeni predmet. Poslije pečenja ga oslikavam, a onda opet gledam i uživam kako dobiva sasvim drukčiji izgled. Zanimljivo mi je promatrati predmet tijekom svih faza nastanka jer je u svakoj fazi drukčiji. A i boja gline nije onakva kakva bude nakon što se predmet ispeče. Svaka je drukčija i svaka ima neku svoju priču. To je nešto neopisivo i nešto što me ispunjava – kaže Zulumović pokazujući nam zbirku predmeta.

Prepoznatljivi motivi

Govoreći o predmetima koje izrađuje kaže da sve počinje od ideje te da se u glini može izraditi bilo koji oblik. Zna se dogoditi i da neki predmeti popucaju tijekom pečenja, ali i to joj nije problem. Napravi ih ponovno. Radi najčešće ono što ona želi, ali i po narudžbi, a kupci na kraju ostanu iznenađeni koliko su ti predmeti lagani i tanki. Svaki od izrađenih predmeta drag joj je na neki način, ali se ipak posebno sjeća šalice koju je brat naručio za sestru s porukom „Princezo, javi se“. Sjeća se i naručene šalice na kojoj je ispisala stihove Đorđa Balaševića.

U više navrata na predmetima koji su nastajali u njezinoj „tvornici snova“ oslikavala je i razne prepoznatljive vinkovačke motive.

To su svakako vinkovački carevi kao i najstariji europski kalendar Orion za koji kaže da je u isto vrijeme toliko štur, a toliko bogat, toliko jednostavan, a toliko kompliciran. Tu su i motivi rimskih dana i narodnih vezova, Vinkovačkih jeseni, običaja…

– Izradom predmeta od keramike i njihovim oslikavanjem može se ispričati lijepa priča o Vinkovcima. Trudim se, koliko mogu, da to i napravim. Mnogi od njih danas se nalaze širom Hrvatske. Puno se toga još može napraviti kako bismo stvorili svojevrstan brend jer Vinkovci kao grad svakako to zaslužuju – istaknula je Ivana Zulumović.

U planu joj je uskoro započeti i izradu umjetničkih predmeta, pa možda organizirati i svoju izložbu, ali možda i izradu predmeta od porculana.

U kojem god smjeru krene, zajedničko će im biti da će sve biti unikati i predmeti koji su isključivo djelo njezinih ruku.

Jeste li znali?

– Vinkovci se mogu pohvaliti da su dali niz poznatih osoba koje su ostavile traga u Hrvatskoj. Jedan od njih je Josip Runjanin, skladatelj himne Lijepa naša domovino

PLUS

VINKOVAČKE JESENI

– Najpoznatija tradicijska manifestacija već 54 godine okuplja najbolje što Hrvatska ima, posjećuju je tisuće posjetitelja

MINUS

NEDOSTATAK SADRŽAJA

– Ništa ne ukazuje na to da se na području Vinkovaca život kontinuirano odvija već 8000 godina i da je ovaj grad dao i dva rimska cara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije