Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od testiranja

U Hrvatskoj je do prošle godine zabilježeno 1618 osoba s HIV-om

HIV
Foto: Shutterestock
1/2
10.04.2019.
u 15:06

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do studenog 2018. godine zabilježeno je ukupno 1.618 osoba (1.431 muškarac i 187 žena) kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om. U istom je razdoblju od HIV-a/AIDS-a umrla 271 osoba

Sveukupno gledajući, premalo Hrvata se testira na HIV, međutim unazad nekih 5 godina, situacija je nešto bolja jer su se otvorili različiti centri za testiranja kao što je Checkpoint centar Zagreb. Od 2013. godine, testiralo se oko 9000 korisnika, što je oko tisuću njih godišnje- kazali su nam iz udruge HuHiv.

Prema hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, do studenog 2018. godine su zabilježene 72 nove dijagnoze infekcije HIV-om i AIDS-a. Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb 2018. godine, 19 ih je oboljelo od AIDS-a, a osam zaraženih HIV-om je umrlo, od čega tri od posljedica AIDS-a.

 Što se tiče samog testiranja, ono je besplatno i anonimno, te se prije samog testiranja radi procjena rizika.

Foto: Shutterstock

- Testiranja se odvijaju pod šifrom, radimo procjenu rizika tako da se ne testiraju svi, nego oni najviše izloženi. Testiranje je anonimno i besplatno, a obavlja se iz testova uzoraka oralne tekućine. Prije samog testiranja, pričamo s korisnicima o rizicima kojima su bili izloženi i preporučujemo im daljnje korake- dodali su iz HuHiv-a.

Ipak, Hrvati osjećaju bojazan prema samom testiranju, te ih je i dalje sram pristupiti nečemu ovakvom.

- Hrvate je jako sram pristupiti testiranju. Unazad nekoliko godina, situacija je bolja, no i dalje nedovoljno izraženo. Korisnici koji dođu često znaju dugo čekati i razmišljati hoće li uopće pristupiti testiranju. Također im je neugodno pričati o tim stvarima jer se boje osude okoline. Automatski se povlači pitanje "Što si radio?" Kakva si ti to osoba pa se moraš testirati?" Ljude je općenito strah pričati o seksualnosti, a kamoli spolnim bolestima- zaključili su iz HuHiva.

Prema hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, od 72 slučaja novih prijava HIV-a/AIDS-a u 2018. godini, kod 60 osoba (83 %) je vjerojatni put prijenosa bio muški homoseksualni odnos, kod 10 osoba (14 %) heteroseksualni odnos, a u dva (3 %) slučaja nije utvrđen put prijenosa. Posljednjih se godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi oko 100 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što stopom od 2,3 na 100.000 i Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om. 

Pogledajte video: Problemi s noktima ukazuju na zdravstvene probleme

Ključne riječi

Komentara 1

DD
dr dragon
17:46 10.04.2019.

to znaci da ih ima najmanje dvostruko onih koji nisu registrirani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije