Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Online panel

U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija

Online panel
25.01.2021.
u 09:07

Protiv infekcije pneumokokom treba se zaštititi cijepljenjem, zaključak je online okruglog stola na kojem su sudjelovali doc.dr.sc. Irena Ivković Jureković iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, dr. Saša Srića iz KBC-a Zagreb, te dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a

Plan cijepljenja protiv COVID-a 19 ovisi o brzini isporuke cjepiva kojeg se puno više očekivalo nego što ga trenutačno dolazi. Uz pojavu novih sojeva virusa i najavu Svjetske zdravstvene organizacije kako bi druga godina pandemije mogla biti još teža, struka podsjeća kako “korona” nije uzrokovala nestanak drugih zaraznih bolesti. Kombinacija ovog pandemijskog virusa i bakterije poput pneumokoka nešto je što se mora spriječiti. Kod dijela pacijenata hospitaliziranih zbog “korone” može doći do razvoja sekundarne bakterijske infekcije, u online panelu naziva COVID-19 i pneumokok - kombinacija koju moramo spriječiti, poručuje dr. Saša Srića iz KBC-a Zagreb, koji radi na COVID odjelu KB Dubrava. Takva kombinacija evidentirana je u drugim državama poput Italije, Francuske i Kine gdje su, kako je objasnila doc. dr.sc. Irena Ivković Jureković iz Klinike za dječje bolesti Zagreb:

- Kod pacijenata koji su imali teške kliničke slike COVID infekcije u nekih čak 30 posto slučajeva izolirali su bakteriju i vrlo često je to bio upravo pneumokok. 

Dok se nužnim tempom građani Europe i svijeta cijepe protiv COVID-19 za druge opasne zarazne bolesti, poput pneumokoka, cjepiva su odavno dostupna. Pandemija nije uzrokovala nedostupnost zaštite cijepljenjem od drugih zaraznih bolesti te se, prema riječima dr. Bernarda Kaića iz HZJZ-a, ne vidi pad potrošnje cjepiva. 

- Pneumokokno cjepivo se u prošloj godini više tražilo i upotrebljavalo nego u 2018. i 2019. godini - rekao je dr. Kaić u online panelu kroz koji ovi stručnjaci pojašnjavaju razlike u dostupnim cjepivima protiv pneumokoka te rizičnim skupinama koje bi se svakako morale zaštititi od ove infekcije. 

Više o ovoj temi pogledajte u online okruglom stolu u organizaciji Agencija 2020 i Aplauz.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije