Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tranzicijska dob

U 40-ima i 50-ima od seksa ne očekujte vatromet

krevet
Davor Puklavec/PIXSELL
28.01.2013.
u 14:20

Termin “kriza srednjih godina” odnosi se na promjene u načinu života osobe, a do potrebe za promjenama dolazi zbog starenja, fizičkog slabljenja, odlaska djece od kuće...

Nezadovoljstvo životom, fizičke i psihičke promjene, pa čak i slabljenje potencije, odnosno u najboljem slučaju promjene u seksualnom životu... Sve navedeno opisuje razdoblje u životu o kojem se mnogo priča i koje se često proučava – srednju dob. O ovoj dobi najčešće se govori u smislu krize i neugodnih promjena, a stručnjaci upozoravaju kako je kriza srednje dobi znatno povezana i sa spolnim odnosima, iako ne isključivo s njima.

– Termin “kriza srednjih godina” odnosi se na previranja i promjene u ciljevima i načinu života osobe. Na potrebu za promjenom utječe spoznaja o starenju, fizičkom slabljenju i osjećaj nezadovoljstva životnom situacijom, posebno partnerstvom. Tranzicija je obilježena i odrastanjem i odlaskom djece od kuće, što zahtijeva neko razdoblje suočavanja s praznim gnijezdom, kao i osmišljavanja viška vremena koje partneri nakon dugih godina opet imaju samo za sebe. Neka istraživanja govore da se ova tranzicija javlja kod gotovo svih ljudi u 40-im i ranim 50-im godinama, a da kod 10% muškaraca i žena ona doseže veći intenzitet, zbog čega je nazivamo krizom – objašnjava psihologinja Tanja Jurin.

Mnoga strana i domaća istraživanja potvrđuju da ovo razdoblje promjena utječe i na seksualni život i to najčešće smanjenim brojem seksualnih odnosa te povećanim rizikom od razvoja nekih seksualnih smetnji i disfunkcija.

Javljanje zamora i dosade

– Najčešće se navode psihofizičke promjene kod žena, poznate pod nazivom menopauza. Uslijed pada hormona estrogena dolazi do promjena u vlažnosti vaginalne sluznice. Zbog toga žene u ovoj dobi češće doživljavaju bol pri seksualnim odnosima, manje je užitka, teže se postiže orgazam, a sve to ima utjecaj i na smanjenje seksualne želje. Promjene kod muškaraca nastaju polaganije i događaju se kroz dulji vremenski period. Muškarcima opada razina testosterona, a zbog toga dolazi i do gubitka mišićne mase, koštane mase, smanjuje se seksualni nagon, pa je i učestalost seksualnih odnosa rjeđa. Mogući zamor i dosada koju osoba osjeća u vezi s dugogodišnjim partnerom, duga razdoblja apstinencije od seksa, kao i strah od izvedbe tijekom seksualnog odnosa, predstavljaju psihosocijalne čimbenike koji doprinose padu seksualne želje i padu interesa – ističe psihologinja.

No, seksualnost u srednjoj dobi ne mora nužno biti veliki problem, štoviše, stručnjaci kažu da seks i tada može biti izvor zadovoljstva. Mnoge žene tek u svojoj srednjoj dobi otkriju čari seksa i počnu stvarno uživati u njemu te znaju što stvarno žele u krevetu. Ipak, na dobrim partnerskim, pa tako i seksualnim odnosima, treba raditi cijelo vrijeme, pa je samim time partnerima lakše podnijeti i lošija i teška razdoblja.

Srednja dob – vrijeme uživanja u seksu

– Neke žene tek u srednjim godinama počnu u potpunosti uživati u seksu jer postaju opuštenije, rješavaju se nekih inhibicija te otvorenije razmišljaju o sebi kao o osobi sa seksualnim potrebama. Nije rijetkost da žene tek s vremenom uspijevaju saznati što im treba i što žele u seksu te da su slobodne to tražiti i od partnera. U prilog tome govori i znanstveno utemeljena činjenica da je kod žena nakon 35. godina starosti bitno manje problema s postizanjem orgazma – kaže Tanja Jurin koja ističe da si partneri sami mogu međusobno pomoći da prebrode teška i krizna razdoblja, a ljudima je uvijek lakše kada znaju da nisu jedini sa seksualnim problemima.

Napominje kako je bitno pružiti potporu i ohrabrenje partneru, a ne izbjegavati i potiskivati problem. Uvijek se može zatražiti pomoć psihologa, ginekologa, urologa te proučiti stručnu literaturu, a tu je i Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju koje je vrlo djelotvorno.

– Osobama u dugogodišnjem braku kriza zasigurno nije ni prva ni zadnja, ali je ponešto specifična. Ako partneri imaju iskustvo sa svladavanjem i rješavanjem nekih prijašnjih kriza u braku, možda im taj podsjetnik može pomoći u smanjivanju katastrofičnih viđenja ovoga problema. Važno je osvrnuti se na načine rješavanja kriza koje su uspješno prebrođene i pokušati po istom ili nekom drugom principu riješiti i ovu. Treba znati da je za rješenje potrebno vrijeme i rad na problemu – upozorava psihologinja i savjetuje:

– Čuvajte odnos kako biste sačuvali dobar seksualni život. Brinite o svome tjelesnom zdravlju. Stječite zdrave navike, smanjite pušenje i konzumiranje alkohola, obavljajte redovite ginekološke ili urološke preglede te se što više bavite tjelesnom aktivnošću. Od seksa ne očekujte vatromet, riječ je o pozitivnoj i ugodnoj aktivnosti. Takvo razmišljanje i očekivanje nikada vas neće razočarati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije