Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI REZULTATI

Turistička godina ruši sve rekorde!

Turistička godina
Foto: Miranda Čikotic/PIXSELL
1/3
03.07.2017.
u 10:22

Brojke nude poticaj za ono što nas čeka u špici. Hrvatska u prvih pet mjeseci bilježi dolazak tri milijuna gostiju i više od devet milijuna noćenja.

Ako se prema jutru dan poznaje tad svi uključeni u turistički sektor mogu biti više nego zadovoljni jer turistička godina u prvih pet mjeseci srušila je sve rekorde i bilježi 9,3 milijuna noćenja, što je 11 posto rasta u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini. S obzirom da špica tek počinje, jasno je da razloga za optimizam ima napretek.

Nije ni to sve što sustav eVisitor pokazuje na temelju turističkog prometa ostvarenog u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. Naime, zabilježeno je tri milijuna dolazaka i to je čak 14 posto više no lani, a taj podatak je ono na čemu se posebno može temeljiti optimizam. Konkretno, od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 2,4 milijuna dolazaka (rast od 15 posto) i 7,7 milijuna noćenja (rast od 10 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 12 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima.

Nijemci rekorderi

Tako je od siječnja do svibnja najviše noćenja ostvareno u Istri (2,56 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (1,47 milijuna noćenja) te na Kvarneru (1,42 milijuna noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 1,23 milijuna noćenja noćenja, Zagreb sa 715 tisuća noćenja, Zadarska sa 700 tisuća noćenja, Šibensko-kninska s 409 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija sa 191 tisućom noćenja.

Naravno, od dolazaka na obalu nerijetko profitiraju i kontinentalni gradovi jer turisti često iskoriste priliku upoznati što veći dio zemlje pa se zaustave na dan ili dva u mjestima koja se nalaze na ruti kojom putuju prema Jadranu. Točnije, u kontinentalnoj Hrvatskoj ostvareno je 610 tisuća noćenja, a najviše od tog broja u Krapinsko-zagorskoj (121 tisuća noćenja), Karlovačkoj (84 tisuće noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (69 tisuća noćenja). Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (1,5 milijuna noćenja), Austrije (951 tisuća noćenja), Slovenije (794 tisuće noćenja), Ujedinjene Kraljevine (568 tisuća noćenja) i Italije (378 tisuća noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (5 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (1,5 milijuna noćenja) te kampovima (1,1 milijun noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 360 tisuća noćenja.

Istra bilježi najviše noćenja i dolazaka kroz prvih pet mjeseci
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Što se stranih turista tiče, najviše noćenja su ostvarili oni iz Njemačke (1,5 milijuna noćenja), Austrije (951 tisuća noćenja), Slovenije (794 tisuće noćenja), Ujedinjene Kraljevine (568 tisuća noćenja) i Italije (378 tisuća noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (pet milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (1,5 milijuna noćenja) te kampovima (1,1 milijun noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 360 tisuća noćenja.

Optimizam uoči špice

S obzirom da je mjesec svibanj standardno sjajan pokazatelj onoga što nas čeka u špici sezone, bio je više nego zadovoljavajuć. Ostvareno je 1,3 milijuna dolazaka i 4,6 milijuna noćenja. U usporedbi sa svibnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od četiri posto, dok je u noćenjima zabilježen očekivani i blaži pad od dva posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u svibnju strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna dolazaka (rast od tri posto) i 4,1 milijun noćenja (pad od tri posto), dok domaći turisti bilježe poraste od sedam posto u dolascima i devet posto u noćenjima. U svibnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (1,3 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (870 tisuća noćenja) i Kvarneru (670 tisuća noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija sa 649 tisuća noćenja, Zadarska s 391 tisućom noćenja, Šibensko-kninska sa 220 tisuća noćenja, Zagreb sa 186 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija sa 106 tisuća noćenja. Na kontinentu je u svibnju najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj županiji s 37 tisuća noćenja te u Krapinsko-zagorskoj županiji s 26 tisuća noćenja. U svibnju su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (925 tisuća noćenja), Austrije (513 tisuća noćenja), Ujedinjene Kraljevine (407 tisuća noćenja) i Slovenije (297 tisuća noćenja).

Pogled na sve ove brojke najbolje govori zašto se tvrdi da je turizam pokretač hrvatskog gospodarstva. Svi ti ljudi koji se tijekom godine odluče odmoriti u Hrvatskoj i trošiti novac motiv su na lokalnoj, gradskoj i državnoj razini jer svima je u interesu ponuditi nešto više, nešto bolje i dobiti preporuku te još pokojeg gosta narednih mjeseci ili dogodine. A to očito rade jako dobro i za nekoliko mjeseci bit će istinski užitak analizirati rezultate špice turističke godine!

 

Komentara 37

SL
slovenacna2
16:35 04.07.2017.

Hrvatski želim sve najbolje. Zbilja. Ali neče biti svake godine tako. Sada je zbog situacije u Africi i na blizkom istoku. Treba izkoristiti to. Ali samo nesto 2,56 mio nocenja ustvarila je samo Istra samaod 9 mio nocenja? Zbilja je uređena. A šta rade ostali?? Ima puno puno potenciala. ali trebate definirati i koji tip gosta želite. To cete definirati ponudom. Jer na zalost sam i vidio rezultat nekih masovnih engleskih turista. kondomi u sumi, barvanje obale sa sprejima i tako. Ubio bi boga u njih. Ne trebate primitivce. Trebate familije i normalne goste. a potrebna je i nadgradnja. kamo ide novac od turizma. gdje se plemeniti? Jer ako ga gubite, svake godine ste na istom. Zelim va i bolju glavnu sezonu. Pozdrav od Slovenca.

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
14:23 06.07.2017.

Presjajni rezultati pa se naši iznajmljivači bahate i digli cijene u nebesa, s 50 samo povisli na 90 eura. Razumijem gužva je, kasno sam počela tražiti i dogovorimo neki studio (suprug, malo dijete i ja) za 60 eura. Nakon 3 dana zove kaže gužva je pa je cijena 90 eura. No, neka im ništa u grob neće ponijeti.

PR
prajdali100
16:27 07.07.2017.

Sve je to lijepo.Ali, gdje su ulaganja u industriju.Gdje su tvornice? Sto Vlada po tom pitanju radi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije