Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRBNIK

Turisti vole vinske ture Egle Katunar, s posebnim žarom govori im o Vrbniku, životu na otoku i otočkoj tradiciji

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/20
28.07.2020.
u 07:00

Ulica Klančić najuža je ulica na svijetu, u najužem dijelu široka je samo 43 centimetra pa se pomno mjerka može li se proći

Zeleno vrbničko polje s vinogradima žlahtine, plemenita grožđa od čijeg se nektara nekoć pravilo vino samo za gospodu, ostajalo je iza nas. Krivudavom smo cestom kroza zelen otok krenuli k mjestašcu na litici, pedesetak metara ponad mora. Iznad kamene zgrade na kojoj je uklesana 1911., godina kada je otvoren prvi vodovod na otoku Krku, tabla je s imenom mjesta – Vrbnik.

S ceste koja se spušta nije teško uočiti natpis “Kuća vina Ivan Katunar”. Tu su pod istim krovom i dom i posao obitelji Katunar, čiji je vlasnik jedan od prvih petero vinara koji su od osamostaljenja Hrvatske započeli s proizvodnjom vina. Dočekuje nas Egle Katunar, gazdina snaha, rođenjem Istranka, no sada već prava otočanka. Puno zna o ovdašnjoj tradiciji i običajima, govori s takvim žarom da ju je milina slušati pa nije čudno što turisti vole njezine vinske ture, a vodi ih na hrvatskom, talijanskom i engleskom. Rado slušaju sve što ima reći o Vrbniku i životu na otoku. Nakon riječi slijedi degustacija Katunarovih vina – chardonnaya koji na otoku jedino oni prave, rosea, muškata, prošeka, sansigota i vrbničke žlahtine, obične i pjenušave.

1/22

Boca vina 200 eura

Spuštamo se s Egle do luke iz koje pokazuje prema uzbrdici.

– Ovo je Put iseljenika, njime su se ljudi koji su odlazili u Ameriku spuštali u luku i mnogima je bio posljednje što su u Vrbniku vidjeli – kaže dok hodamo pokraj Poljoprivredne zadruge Vrbnik, u čijoj je paleti proizvoda i pjenušac Valomet koji fermentira i dozrijeva potopljen na dubini od 32 metra, na tajnoj otočnoj lokaciji. Kapljica je to za one dubljeg džepa jer boca stoji oko 200 eura, otprilike kao i noćenje u “Gospoji”, prvome vinskom hotelu u Hrvatskoj. Prolazimo kroz uzak prolaz u stijeni i dolazimo do predivne male plaže na kojoj je nekoliko kupača.

 

– Turisti je zovu Secret beach (tajna plaža), a mi Potkovač – govori Egle. Penjemo se prema središtu mjesta i stižemo do fontane smještene između crkve svetog Ivana Krstitelja, u čijoj su loži svećenička grobnica i spomenik borca, podignut za sve Vrbničane poginule u ratovima.

– U ruci ima knjigu, a ne pušku, jer je u Vrbniku obrazovanje uvijek bilo na prvome mjestu. U gotovo svakoj se obitelji jedan sin školovao za svećenika, žene su odavna imale pravo na obrazovanje i u sto je godina bilo sto učiteljica – kaže Egle Katunar, od koje se rastajemo pokraj stuba što vode u stari grad, gdje Anto Augustinović, Posavljak iz Omišlja, prodaje svoje slike.

– Svi su motivi morski – pokazuje nam radove među kojima dominira akt djevojke iza čijeg se tijela vidi tek komadić mora, da opravda slikarovu tematiku. Cijene su Antinih radova od 180 do 330 kuna. Kaže da je zadovoljan ovogodišnjom prodajom. Malo dalje, na terasi konobe, s čašama u rukama i osmijehom od uha do uha stajala je skupina turista iz Češke. S njima je nazdravljala Diana iz Moslavine. Mladi su Česi stigli vlakom iz Praga do Rijeke, zatim su se za 60 eura dovezli taksijem do Crikvenice, u kojoj su odsjeli i gdje im je neka gospođa na plaži ponudila da pođu na izlet brodom do Vrbnika.

– Prvi smo put u Hrvatskoj – govore Česi. Jedan od njih uvis diže čašu u kojoj se ljeskala žlahtina.

– Ševili – naučio je. Vrbnik je prijašnjih godina slovio za drugu najposjećeniju jednodnevnu destinaciju, nakon Dubrovnika. Trenutačno je na 60 posto gostiju u odnosu na lani. No nisu svi gosti uistinu gosti jer tu mnogi stranci, ponajprije Slovenci, imaju nekretnine, a ove se godine prijavljuju svi jer je to jedini način da pri povratku mogu na granici pokazati potvrdu gdje su bili.

Otkazano sve

Zbog pandemije koronavirusa otkazana su sva turistička događanja. Zatvorena je i Knjižnica obitelji Vitezić, ostavština krčkog biskupa Ivana Josipa Vitezića i doktora prava i zastupnika u bečkome parlamentu Dinka Vitezića, no ljubaznošću direktorice općinske Turističke zajednice Sanje Polonijo uspijevamo zaviriti. Među desetak tisuća naslova tu su i Atlas Johanna Davida Köhlera tiskan 1718., jedan od dvaju takvih sačuvanih u svijetu, zatim protestantski Novi zavjet na hrvatskome jeziku tiskan glagoljicom 1562. pa Knjiga popa Savata – glagoljski rukopis iz 1568. godine...

Švrljajući uskim ulicama u starome gradu i prolazeći pokraj sačuvanih glagoljaških natpisa na pročelju, stižemo do Ulice Klančić, najuže ulice na svijetu. Budući da je u najužemu dijelu široka samo 43 centimetra, bilo je tu svakojakih zgoda, a gospođe i danas zastaju i pomno mjerkaju hoće li moći proći, kalkulirajući kojim će putem dalje. Mi prolazimo pa pokraj parka Gospoji i gradske plaže Zgribnica stižemo do izvrsnoga hotela Argentum, tu je noćenje oko 600 kuna, a zaposlenici baš onakvi kakve biste željeli ako ste došli na odmor.

Plus

Dašak starih vremena 

Uskim je uličicama lako otploviti u vremena kada su tu stolovali krčki knezovi Frankopani, za čije je vladavine ispisan Vrbnički statut, kada je otvorena prva na kvarnerskim otocima Hrvatska čitaonica, prva škola za djevojčice na Krku... Dašak starih vremena opipljiv je u svakom kamenu.

Minus

Teško do cilja

Izaberi jedan smjer, sigurno ćeš pogriješiti, malo smo preinačili riječi vještice Mordane upućene Hugu iz TV igrice. Sigurno se u starom gradu neka vrbnička Mordana smijulji turistima koji prate infoploče jer zbog zbunjujućih strelica na njima teško uspijevaju doći do cilja.

Urednost, izgled mjesta, čistoća 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja  8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Gostoljubivost i susretljivost 10 

Sadržaji za djecu 8

Kulturni sadržaji 10 

Rekreativni sadržaji 9

Izgled plaža 9

Autohtonost 10

Opći dojam 10

Ukupna ocjena 93

INFOSTUPAC

Cijene su prave ‘morske’, uštedite na kavi, a potrošite sve za pivo
 
Parking 10 kn/h
 
Pivo 22 kn

Kava 8 kn

1. Opatija 94
2. Rabac 93
3. Vrbnik 93
4. Vrsar 93
5. Premantura 91
6. Crikvenica 90
7. Novigrad 90
8. Mošćenička Draga 90
9. N. Vinodolski 89
10. Funtana 87
11. Barbariga 75
12. Baška Voda
13. Bibinje
14. Brodarica
15. Cavtat
16. Čiovo
17. Gradac
18. Jasenice
19. Mali Lošinj
20. Mokošica
21. Pag
22. Pakoštane
23. Petrčane
24. Plat
25. Rogoznica
26. Stobreč
27. Tisno
28. Trpanj
29. Vir

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
11:33 31.07.2020.

Sezona, da li je pocela?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije